rubicon

1956-os kutatások és viták a mai Magyarországon

10 perc olvasás
Az 1956-os Intézet számos hazai, valamint külföldi kutató és tudós részvételével 1996. szeptember 26–29. között nemzetközi konferenciát rendezett Az 1956-os magyar forradalom a világpolitikában címmel. A maga nemében minden eddiginél sikeresebb és átfogóbb tudományos tanácskozásról lapunk három téma bemutatásával ad ízelítőt. Ezek közül elsőként az 1956 örökségéről rendezett kerekasztal-beszélgetés – és az egész konferencia – nyitó előadása következik.

Amikor abban a megtiszteltetésben van részem, hogy ebben a teremben, ezen az évfordulón és ez előtt a lehető legilletékesebb hallgatóság előtt számolhatok be az 1956-os kutatások és viták mai állásáról, azzal szeretném kezdeni, hogy mélyen átérzem azt a kettős felelősséget, amely ránk, az egykori események tanúira és résztvevőire s egyszersmind kutatóira hárul. Súlyos kérdések egész sora tolul fel ebben a pillanatban, nem is annyira az egész négy évtizeddel kapcsolatban, amelynek jó háromnegyedéért természetesen a Kádár-rendszer viseli a fő felelősséget, hanem elsősorban a rendszerváltás óta eltelt hat-hét év vonatkozásában. Három ilyen kérdést fogalmaztam meg azzal a célkitűzéssel, hogy legalább vázlatosan megkíséreljek válaszolni rájuk.

1) Mit tettünk – és eleget tettünk-e – a magyar forradalom jellegének és jelentőségének, eredetének és következményeinek, tényleges hazai és nemzetközi hatásának megismerése és megismertetése érdekében?

2) Hogyan áll ma, negyven év elteltével, 1956 ügye és történelmi helye a magyar és a nemzetközi köztudatban s a tudományos közvélemény, elsősorban a történeti és politikai tudományok művelői előtt?

3) Mi az, amiben ma feltétlenül többet tudunk ’56-ról, mint 1989-ben? Melyek a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.