rubicon

Tisztul a kép

Beszélgetés Varga Lászlóval
7 perc olvasás

A nyugati imperialistáktól bujtogatott ellenforradalmárok, a letűnt rend ittmaradt hívei használták ki a párton belüli küzdelmet, a haladó erők zavarodottságát és tanácstalanságát, az ifjúság tapasztalatlanságát, fegyverezték fel a csőcseléket, s indítottak fegyveres támadást a népköztársaság ellen- Vagy pedig elemi erővel kitörő és az egész országot magával sodró forradalom volt; a nép történelmünkben példa nélküli egységes fellépése a rendszer megváltoztatására a fokozatos fejlődést, a békés átalakulási folyamatot eltorlaszoló hatalommal szemben- Varga László történész válaszolt kérdéseinkre.

- 1956 októbere immár 34 éve áll a viták kereszttüzében. Az egymással szöges ellentétben lévő álláspontok még mindig felkorbácsolják a kedélyeket. Mi az oka ennek- Ennyi idő után miért nem lehet tisztán látni?

- Többek között azért nem, mert nem tették lehetővé az egykorú dokumentumok feltárását és elemzését. A tavaly nyárig megjelent "szakirodalom" nem tudományos kutatások eredményein alapult, nem volt egyéb, mint egy fegyveres erővel restaurált rendszer önigazolása, természetesen az ehhez szükséges torzításokkal és rágalmakkal. A hivatalos értékelés és az emberek személyes ítélete ezért nem is találkozhatott egymással.

- A korábbi hivatalos propaganda a követelések eszkalációjáról beszél. Arról, hogy kezdetben azok jogosak voltak, de egyre radikálisabbá, jogtalanabbá váltak, és ez vezetett el az ellenforradalomhoz. Mi a véleménye erről?

- Nézzünk erre az érvelésre egy példát. Gyurkó László szerint annyi verziója volt a követeléseknek, hogy nem is tudja, melyiket tekintse érvényesnek. Végül azt a változatot fogadja el, ami akkor a sajtóban megjelent. A valóságban azonban nagyon pontosan nyomon lehet követni, hogy miként alakultak, változtak pl. a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.