rubicon

Aktuális lapszám

Háborúk

Vajon az emberi lét során a béke vagy a háború jelenti a természetes állapotot?

Kizárólag a közelmúltat – és kiváltságos európai környezetünket – vizsgálva könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy a béke a norma, amelyet néha háborús időszak szakít meg. A történelmet nagyobb időtávon és tágabb földrajzi kontextusban megfigyelve azonban ez korántsem biztos.

A háború a politika folytatása más eszközökkel – idézik gyakran Clausewitz megállapítását. A háborút mindig igyekeztek megindokolni és morálisan, vallásilag, filozófiailag alátámasztani, a támadást igazságosnak beállítani. Egyes országok próbálták önmagunkat kifejezetten békeszeretőnek lefesteni, mások a békéért harcoltak vagy saját nemzetbiztonságuk megvédésével indokolták a határaiktól akár több ezer kilométerre vívott háborút.

A legújabb Rubiconban a háborúk történetét fedezheti fel Nagy Sándortól a posztmodern időszakig, és megtudhatja, milyen összefüggések kötötték össze az egymástól látszólag független konfliktusokat, milyen célokért vívták az egyes korszakok leghosszabb háborúit, és hogyan befolyásolták mindezek a történelem alakulását.

Hogyan tekintettek a Római Birodalomban a háború és béke viszonyára? Vajon a kínaiak valóban ódzkodtak a háborúktól és a hódításoktól, vagy a hangzatos filozófiai elképzelések csak a hadjáratok morális alátámasztására szolgáltak? És egyáltalán mit tekinthetünk világháborúnak?

Fedezze fel a válaszokat a legújabb Rubiconban!

Milyen formában szeretne olvasni?
print

Tartalom