rubicon

Bem apó

23 perc olvasás

Józef Bem vagy (magyarosan Bem József) tábornok – Görgei Artúr mellett – talán a magyar szabadságharc legismertebb hadvezére. A székelyek Bem apója, aki magyarul csak néhány szót tudott, olyan személyes kisugárzással rendelkezett, hogy katonái tűzbe mentek volna érte. 15 éves korában lettkatona, 18 évesen már részt vett Napóleon oroszországi hadjáratában, megkapta a francia Becsületrendet, tábornok lett a lengyel szabadságharcban, irányította Bécs védelmét 1848 októberében, az erdélyi magyar hadsereg parancsnoka lett decemberben, s végül török tábornokként fejezte be rövid életét 56 éves korában. Milyen hadvezér volt ez a „kis szürke ember”, akit Petőfi saját atyjaként tisztelt, s akiről több költeményt is írt?

1849. március 21-én délután Debrecennek, 1849. január ele­je óta a magyar kormányzat székhelyének lakói nagy betűkkel nyomott, szembetűnő plakátokra figyeltek fel. A hirdetmények tudatták, hogy „Bem, a magyar hadsereg jeles tábornoka martius 15-én a népszabadság évnapját, a nemzethez méltó ünnepéllyel szentelte meg. Ez napon éjjeli 11 órakor kive­ré a muszkákat a vöröstoronyi útszoroson át Oláhországba.” A derék cívisek azt is megtudhatták, hogy a képviselőház aznapi ülése „a derék tábornokot altábornaggyá kineveztetni s a magyar hadi rend nagy keresztével megtiszteltetni rendelé”. Végre egy győzelmi jelentés – gondolhatták a debreceni atyafiak. Azt azonban kevesen tudták, hogy Bem

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.