rubicon

1848 a magyar történelmi emlékezetben

14 perc olvasás
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékének és hagyományának a magyar nemzeti történeti tudatban való továbbélését mutatta be Litván György 1998 áprilisában az osztrák '48-ról rendezett bécsi konferencián. Az itt tartott előadásának szövegét közölve köszönti szerkesztőségünk az idén 70. életévét betöltött történészt, a Rubicon szerkesztőbizottságának tagját.

1848–1849 emléke 150 éve folyamatosan él a magyar társadalom legszélesebb rétegeinek történeti tudatában, sokkal inkább, mint a nemzeti történelem bármely más eseményének emléke. A parasztság, azaz a társadalom óriási többsége számára természetesen a jobbágyfelszabadítás tette alapvetően népszerűvé. A márciusi forradalom és a közel egy éven át tartó fegyveres szabadságharc a maga egyszerű, de pregnáns és emlékezetes dramaturgiájával, úgy tűnik, szinte azonnal folklórrá vált, főbb epizódjaival és szereplőivel beköltözött a nép emlékezetébe. Egyetlen más történelmi eseménnyel kapcsolatban sem maradt fenn ennyi igaz vagy kitalált átörökített történet, mítosz és legenda. E tekintetben legfeljebb a nagy tömegeket mozgósító háborúk, a napóleoni hadjáratok vagy az első világháború katonaélményei vehetik fel a versenyt. A szabadságharc azonban megengedte, hogy a népi felfogás leegyszerűsítse a történteket a jók és a rosszak, a magyarok és az idegen elnyomók küzdelmére, hiszen ezúttal a magyarság egységes volt, a külső elnyomó erők oldalán nem harcoltak „labancok”, mint a Rákóczi-szabadságharcban vagy 1956-ban.

’48-as platform

A bukás után a közvélemény – amint az ilyenkor lenni szokott – jó ideig nem tudott beletörődni a valós helyzetbe, a remények szertefoszlásába, az óriási nemzeti erőfeszítés kudarcába. A nép visszavárta „Kossuth

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.