rubicon

Kossuth messianizmusa

5 perc olvasás
Történelme számos alakját zárta szívébe a magyar nép, de olyan egyetemes tisztelet senki nem övez – Árpád fejedelemtől mindmáig –, mint Kossuth Lajost.1848-49 óta a magyar társadalom minden tagja fejet hajt előtte, pedig történelmi szerepe ellentmondásoktól sem mentes.

Deák István Kossuth Lajos és a magyarok 1848–1849-ben című könyvében érdekes Kossuth-jellemzéssel találkozunk: „Kossuth történelmi alakja – állítja szerzőnk – a mai napig megoldatlan probléma. A magyar nép nemzetközileg elismert szószólója, hazánkban a legnépszerűbb (de a szomszéd népek körében a legnépszerűtlenebb) magyar államférfi, legnagyobb szónokunk és legjobb adminisztrátorunk, ugyanakkor mintegy a nemzeti gőgé, a színpadi gesztusoké, a szalmaláng lelkesedésé és a kétségbeejtő külpolitikai naivitásé. Sokan a nemesi rend hibáit látják benne, mások a feltörekvő kisemberekét. A radikálisok azt vallják, hogy Kossuth nem volt eléggé kérlelhetetlen, a mérsékeltek, hogy túl erélyes volt és vakmerő...

...Egyesek realistának tartották, mások álmodozónak. Akad, aki hangsúlyozza Kossuth politikai programjának eredetiségét, de olyan is akad, aki azt állítja, hogy Kossuth minden elgondolását másoktól leste el. Barátságos, udvarias, figyelmes ember hírében állt, de mondták zárkózottnak, hidegnek és önzőnek, és még azok is, akik Kossuthban meglátták az államférfit és a zsenit, utaltak álszerénységére és arra, hogy szívesen játszotta a koronázatlan uralkodót.”

Az ellentéteket tovább sorolhatnánk, és majdnem bizonyos, hogy azok nemcsak a vélekedésekben, hanem éppen Kossuth személyében összpontosultak. Az ellentmondások elemzése helyett kíséreljük meg inkább megkeresni annak az okát, hogy ez a kontrasztokból építkező történelmi személyiség miként és miért lehetett „egyedülálló valódi népvezér”, a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.