rubicon

Palóczy László

A 1848–49-es képviselőház korelnöke
5 perc olvasás
„Ez öreg, komoly férfit elnöki székében látva azt gondolhatná az ember, hogy Pestalozzi ül kisdedei közt” – írta egy kortárs nem sokkal Világos után Palóczy Lászlóról, az 1848–1849-es képviselőház korelnökéről. Kétségtelen, hogy Palóczy nem számított a forradalom és szabadságharc meghatározó egyéniségének, s a reformkorban is a közélet „második vonalának” tipikus képviselője volt, mégis olyan személyiség, aki, bár kevésbé került reflektorfénybe, komoly szerepet vállalt a polgári átalakulás programjának – különösen megyei szinten való – elfogadtatásában és megvalósításában.

Az 1783-ban született Palóczy gondolkodását származásának három összetevője végig meghatározta: az, hogy Miskolcon született, középnemesi családban látta meg a napvilágot, s felmenői között több református lelkész található. 1807-ben állt Borsod vármegye szolgálatába, s végigjárta a tipikus vidéki hivatali karrier lépcsőfokait. Mint sok nemesi kortársát, őt is az 1828–1830 közötti rendszeres bizottsági munkálatok, Széchenyi Hitel című könyve, valamint az 1831. évi kolerajárvány következményei döbbentették rá a változtatások szükségességére és irányára.

Az ősz bajnok

A reformországgyűléseken Palóczy az ellenzék meghatározó személyisége volt, jellegzetes képviselője a hagyományos rendi-sérelmi oppozíciótól a magyar liberalizmus eszmerendszeréig eljutó politikai gondolkodásnak. Palóczy esetében ezt külön érdekessé teszi, hogy nem fiatalon, hanem majd ötvenévesen „váltott” s kötelezte el magát a liberalizmus mellett. Az ellenzék egyik kedvelt vezérszónoka lett, a klasszikus retorika szerint felépített – humoros, provokatív vagy épp megindító – beszédei számos hívet szereztek a reformok ügyének. A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.