rubicon

Respublica 1849-ben

11 perc olvasás

Kossuth Lajos már a Függetlenségi Nyilatkozat kibocsátását megelőzően sem titkolta köztársasági meggyőződését. Az országgyűlés nyilvánossága előtt jelentette ki: „Uraim, én republikánus vagyok.” Az 1849 áprilisában végrehajtott kormányzati reform megvalósítása során – annak ellenére, hogy a magyar országgyűlés nem deklarálta a köztársaság kikiáltását – egyértelmű módon jelentek meg a köztársasági állammodell sajátosságai.

Az 1848 áprilisában Magyarországon lezajlott alkotmányreform életre hívta hazánk első polgári államformáját, az alkotmányos monarchiát. Az áprilisi törvényekben megrajzolt új állam kereteiben a végrehajtó és a törvényhozó hatalom egyensúlya lett jellemző. Az alkotmányos szabályokkal korlátozott királyi jogkör számos ponton az országgyűlés ellenőrzése alá került, ugyanakkor lehetőségei közel azonos súlyt biztosítottak az uralkodó számára az államéletben. A magyar reformerek ideája az alkotmányos folytonosság volt: a rendi alkotmányt csiszolták össze – egyes elemeinek átvételével vagy átformálásával – a haladás európai eszméivel.

Az áprilisi törvényekkel szentesített alkotmányos monarchia azt a lehetőséget rejtette magában, hogy a parlamentáris kormányrendszer az uralkodóval együttműködve, a liberális nemesi törekvések és a tradíciók ötvözésével gyökerezzen meg. De tartalmazta az ellentétek kiéleződésének esélyeit is: az abszolutizmus kényszeres reflexeivel operáló, a nagyhatalmi státust fenntartani kívánó dinasztia és az európai forradalmi mozgalmak hatása alatt a függetlenség eszméjét zászlajára tűző, radikalizálódó magyar politika között több volt az ellentét, mint az összekötő kapocs.

S valóban, néhány hónap múltán, augusztus utolsó napjaiban a feszültségek a szakításig fokozódtak, s Batthyány Lajos

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.