rubicon

Kmety és Guyon

16 perc olvasás
Kmety fegyelmezett, széles körű és alapos katonai szaktudással felvértezett, előrelátó, nyugodt és szerény parancsnoka volt a magyar szabadságharcnak, Guyon oroszlánként küzdő, vakmerő vezér, a szuronyrohamok hőse, aki óriási hanggal és vehemenciával, bár gyakran kellő körültekintés, előrelátás nélkül vezényelte katonáit – a tájékozatlanok nem is gondolnák, hogy angol. A két férfiú életpályája 1848 telétől időről időre összefonódott, s Világos után néhány évvel mindketten a törökök oldalán fogtak újra fegyvert egykori legyőzőik, az oroszok ellen.

1854 tavaszán a kaukázusi hadjáratra készülő anatóliai török hadseregben a magyar szabadságharc két legendás hírű honvédtábornoka számított a legnagyobb katonai tekintélynek. Kursid pasa, a vezérkar főnöke már az előző év novemberétől hatalmas eréllyel szervezte a meglehetősen gyenge harcértékű török egységek katonáinak kiképzését – ő Guyon Richárdként ért el nagy sikereket a magyar szabadságharcban. A minden képzeletet felülmúlóan hatalmas, dús szakállú és óriási bajuszú Iszmail pasa az előhadat képező csapatok parancsnokságát vette át, miután több hónapos megfeszített munkával sikerült nagyjából harcképes alakulatokat formálnia a gyülevész szabadcsapatokból – ő Kmety Györgyként szerzett a magyar szabadságharcban hírnevet és általános megbecsülést.

Akár egy honvéd táborkarban is érezhették volna itt magukat, hiszen Guyon helyettese Szkender bej, valódi nevén Frits Gusztáv honvédőrnagy volt, s itt szolgált Fejzi pasa néven Kohlmann József, a honvédsereg kitűnő felkészültségű vezérkari ezredese, Ferhád pasaként Stein Miksa báró, szintén vezérkari ezredes, akit Kossuth már csak Vidinben ugyan, de tábornokká nevezett ki. A csapnivalóan rossz egészségügyi helyzetben

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.