rubicon

Hidegháború vagy birodalomépítés?

Elnöki doktrínák és paradigmaváltások az amerikai külpolitikában 1945 után
20 perc olvasás

Amerika évszázada című írásában Henry Luce az „elzárkózás kontra nemzetközi (katonai-politikai) szerepvállalás” vitában foglalt állást 1941 februárjában, és vezércikke csak a későbbi fejlemények eredményeként (utólag) vált „próféciává”. 1941-ben elképzelhetetlennek tűnt, hogy az Egyesült Államok 75 év múlva a világ egyedüli szuperhatalma lesz majd, ez ma viszont már vitathatatlan tény. Ebben a tanulmányban ennek a történelmi perspektívában nézve villámgyors birodalomépítésnek a retorikai és politikai kulcselemeit tekintjük át az elnöki doktrínák és a külpolitikai paradigmaváltások segítségével.

1941 februárjában írt vezércikkében Henry Luce szenvedélyesen érvelt az Amerikai Egyesült Államok nagyobb nemzetközi szerepvállalása mellett, ami akkor és ott a második világháborúba való belépést jelentette a szövetségesek oldalán. Luce a Time, a Life és a Fortune magazinok tulajdonos-kiadója volt, így az Amerika évszázada című cikk valamilyen formában a művelt amerikaiak többségéhez eljutott. A szerző alaptézise Amerika különlegessége és az ezzel járó morális kötelezettség felvállalása volt. Érvelése szerint az Egyesült Államok csak kedvező nemzetközi környezetben fejlődhet tovább töretlenül, és ezért – bár nem lehet a világ csend­őre – erkölcsi kötelessége ezt a kedvező nemzetközi környezetet akár katonai erővel is biztosítani. 

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.