rubicon

Hidegháború vagy birodalomépítés?

Elnöki doktrínák és paradigmaváltások az amerikai külpolitikában 1945 után
20 perc olvasás

Amerika évszázada című írásában Henry Luce az „elzárkózás kontra nemzetközi (katonai-politikai) szerepvállalás” vitában foglalt állást 1941 februárjában, és vezércikke csak a későbbi fejlemények eredményeként (utólag) vált „próféciává”. 1941-ben elképzelhetetlennek tűnt, hogy az Egyesült Államok 75 év múlva a világ egyedüli szuperhatalma lesz majd, ez ma viszont már vitathatatlan tény. Ebben a tanulmányban ennek a történelmi perspektívában nézve villámgyors birodalomépítésnek a retorikai és politikai kulcselemeit tekintjük át az elnöki doktrínák és a külpolitikai paradigmaváltások segítségével.

1941 februárjában írt vezércikkében Henry Luce szenvedélyesen érvelt az Amerikai Egyesült Államok nagyobb nemzetközi szerepvállalása mellett, ami akkor és ott a második világháborúba való belépést jelentette a szövetségesek oldalán. Luce a Time, a Life és a Fortune magazinok tulajdonos-kiadója volt, így az Amerika évszázada című cikk valamilyen formában a művelt amerikaiak többségéhez eljutott. A szerző alaptézise Amerika különlegessége és az ezzel járó morális kötelezettség felvállalása volt. Érvelése szerint az Egyesült Államok csak kedvező nemzetközi környezetben fejlődhet tovább töretlenül, és ezért – bár nem lehet a világ csend­őre – erkölcsi kötelessége ezt a kedvező nemzetközi környezetet akár katonai erővel is biztosítani. 

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta