rubicon

A bika és a farkas küzdelme

Hogyan hódította meg Róma Itáliát
20 perc olvasás

Itáliát már jóval a rómaiak érkezése előtt a civilizációs fejlődés különböző fokán álló népek lakták. Közülük a legismertebbek az etruszkok, akik egészen egyedi kultúrát fejlesztettek ki a „csizma” északi részén. Délen a görögök vetették meg a lábukat, és számos gyarmatvárost alapítottak, amelyek élénk kulturális és gazdasági kapcsolatokat ápoltak a környező népekkel. Cikkünk azonban nem róluk, hanem azokról a sokkal kevésbé ismert itáliai né­pekről szól, amelyekre Róma hol szövetségesként, hol ellenségként tekintett. Latinok, sabinok, samnisok, oscusok, umberek, ligurok – csak néhány nép azok közül, amelyeket a hét dombon épült város fokozatosan hatalma alá vont. Ám ez a folyamat nagyon lassan ment végbe. Az itáliai bika (az italicus törzsek totemállata) még a Kr. e. 1. században is megkísérelte eltaposni a római farkast. Az ekkorra már világbirodalommá növekedett Rómával szemben – melynek hadseregében paradox módon kezdettől fogva többségben voltak az elnyomott itáliai népek – azonban esélyük sem volt a győzelemre.

Itália nevének eredetét sokan sokféleképp magyarázzák. Annyi bizonyos csak, hogy a keletről érkező görögök italoinak vagy italiótainak nevezték azokat a törzseket, amelyeket saját gyarmatvárosaik környékén találtak. Ezeknek a törzseknek a totemállata a bika volt, amit oscus nyelven vitlúnak neveztek – ebből származik a latin vitulus szó, amely bikaborjút jelent. Persze akadtak ennél jóval misztikusabb magyarázatok is. Az egyik görög származású, görögül író római történész jegyezte fel, hogy Dél-Itália őslakóit oinotresznek hívták, s az ő királyuk volt Latinus. Ő azonban jóval a görög telepesek megérkezése előtt, sőt tizenhat nemzedékkel a trójai háborút megelőzően élt. Ezt a magyarázatot az Augustus-kor költőfejedelme,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.