rubicon
back-button Vissza
Kr. e. 48. augusztus 9.

Caesar legyőzi Pompeiust Pharszalosznál

Szerző: Tarján M. Tamás

„Innen visszatért Rómába [ti. Caesar], majd átkelt Macedoniába, és ott négy hónapig tartó ostrom után, a pharsalusi csatában végleges győzelmet aratott Pompeius fölött, aztán Alexandriáig üldözte a menekülőt.” (Suetonius: A caesarok élete)

Kr. e. 48. augusztus 9-én aratott döntő győzelmet Pharszalosznál Julius Caesar egykori triumvirtársa, Pompeius Magnus ellen, aminek eredményeként megszerezte az egyeduralmat a Római Köztársaság felett.

Julius Caesar Kr. e. 49 tavaszán „elvetette a kockát”, és átkelt az Itália határát jelképező Rubicon folyón, aminek következtében a polgárháború új szakaszába lépett. A Galliát meghódító hadvezér ellen a – senatus többségét magába foglaló – optimata párt Pompeius Magnust küldte harcba, Caesar egykori triumvirtársa azonban a kezdetekkor lépéshátrányba került. A Rubicont átlépő legiók hamarosan elfoglalták Róma városát, majd a katonai géniusz villámgyorsan Hispániában termett, ahol szétverte Pompeius felkészületlen csapatait. E kudarcok ugyanakkor nem rendítették meg az optimaták helyzetét, hiszen Caesar ellenfelei változatlanul élvezték a keleti provinciák támogatását, és tekintélyes haderőt toborozhattak a Balkán-félszigeten. Emellett az is sokat nyomott a latban, hogy a köztársaság flottája szintén Pompeius kezére került, így a döntő összecsapás előtt az Adriai-tengeren való átkelés valósággal lehetetlennek tűnt riválisa számára.

Caesar végül bravúrosan oldotta meg ezt a nehéz feladatot, ugyanis – meglepő időpontban – Kr. e. 49-48 telén átszállította csapatainak egy részét a Balkánra, majd néhány hónappal később Marcus Antonius is követte a fővezér példáját. Az átkelést követően Caesarnak újabb nehézségekkel kellett szembenéznie, hiszen Pompeius jóval nagyobb haderővel rendelkezett egykori triumvirtársánál, ráadásul a partra szállás után a katonai géniusznak ellenséges területen kellett biztosítani katonái ellátását. A Caesar-párti csapatokat Kr. e. 49 tavaszán csupán Antonius érkezése mentette meg az éhhaláltól, miután pedig a két hadvezér egyesült serege sikertelenül ostromolta meg az optimaták egyik fellegvárát, Dyrrachium erődjét, az utánpótlás hiánya hamarosan végveszélybe sodorta az Itáliából átszállított legiókat.

Pompeius Magnus tehát rendkívül előnyös pozícióból várhatta a pharszaloszi összecsapást, hiszen seregének létszámbeli fölénye és a riválisát fenyegető nélkülözés egyaránt az ő sikerét jelezte előre. Az egykori triumvirnek valójában

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.