rubicon
back-button Vissza
Kr. e. 47. június 23.

Julius Caesar fiának születése

Szerző: Tarján M. Tamás

„…végül is meghívta a királynőt Rómába, s onnan a legmagasabb tiszteletadásokkal, ajándékokkal elhalmozva bocsátotta útnak, sőt, azt is megengedte, hogy Cleopatra újszülött fia az ő nevét viselje. Erről a gyermekről azt állítja nem egy görög történetíró, hogy alakjára, járására Caesarhoz hasonlított. M. Antonius a senatus előtt is megerősítette, hogy a gyermeket Caesar a magáénak ismerte el.” (Suetonius: Caesarok élete)

Kr. e. 47. június 23-án született Ptolemaiosz Caesar (ur. Kr. e. 44-30), ismertebb nevén Caesarion, Kleopátra egyiptomi királynő (ur. Kr. e. 51-30) és Julius Caesar közös gyermeke. A fiatalember rövid élete során édesanyja társaként uralkodott Egyiptomban, Marcus Antonius actiumi veresége azonban megpecsételte sorsát: a Nílus völgyének meghódítása után Octavianus kivégeztette Caesariont, hogy ellenségei később ne használhassák fel ellene nagybátyja egyetlen vér szerinti fiát.

Caesarion egész élete, születése és halála voltaképpen a két római triumvirátus sorsával állt összefüggésben. Kr. e. 48-ban történt, hogy Julius Caesar Pharszalosznál döntő győzelmet aratott legfőbb polgárháborús riválisa, Pompeius Magnus felett, aki vereségét követően Egyiptomba menekült. A kiskorú fáraó, XIII. Ptolemaiosz (ur. Kr. e. 51-47) miniszterei igyekeztek Caesar kedvében járni, ezért megölették a bukott triumvirt, ám rosszul számítottak, ugyanis a győztest felbőszítette az orgyilkosság, és fegyveresek élén vonult a Nílus völgyébe. A római legiók érkezése idején Egyiptomban éppen polgárháború zajlott, miután XIII. Ptolemaiosz hívei egy évvel korábban elűzték a trónról Kleopátrát, aki most Julius Caesartól remélte hatalma visszaállítását.

A királynő a legenda szerint egy szőnyegtekercsben csempésztette be magát az alexandriai palotába, hogy a dictatorral tárgyalhasson, aki a szépséges asszony trónra ültetésével biztosította egyiptomi befolyását, ezzel egy időben azonban kapitulációra kényszerült Kleopátra vonzerejével szemben. Caesar több hónapot töltött a Nílus-völgyi királyságban, ez idő alatt pedig – az antikvitás történetírói szerint – egészen Etiópiáig felhajózott a királynő bárkáján, és gyakran hajnalig mulatott vendéglátójával. A katonai géniusz aztán Kr. e. 47-ben Kis-Ázsiába vonult II. Pharnakész boszporoszi és pontoszi király (ur. Kr. e. 63-47) ellen – ebben a háborúban született meg egyébként a „Jöttem, láttam, győztem!” szállóige –, a zelai diadal előtt másfél hónappal, június 23-án pedig világra jött

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.