rubicon
back-button Vissza
Kr. e. 43. november 26.

A második triumvirátus megalakulása

Szerző: Tarján M. Tamás 

„A nép pedig ugyanebben az évben, miután a háború során mindkét consul elesett, consullá és triumvirré választott az állam ügyeinek rendbehozatalára. […] Atyám gyilkosainak istentelen tettét  törvényes ítélettel megtoroltam: száműzettem, majd mikor fegyverrel támadtak az állam ellen, nyílt csatában kétszer is legyőztem őket.” (Részlet Augustus császár önéletrajzából, a Res gestae divi Augusti-ból) 

Kr. e. 43. november 26-án, Caius Octavianus, Marcus Antonius és Marcus Aemilius Lepidus részvételével alakult meg Bononiában – a mai Bolognában – a második triumvirátus. A három férfi törvényben megerősített szövetségének célja a köztársasági rend visszaállítása és Caesar gyilkosainak megbüntetése volt, ám az első triumvirátushoz hasonlóan ez a megállapodás is a felek rivalizálásához, majd az egyeduralom kiépüléséhez vezetett.

Bár a Julius Caesar ellen, Kr. e. 44 „márciusának idusán” végrehajtott merénylet szervezői azt hitték, hogy a dictator halálával Rómában visszaáll majd a köztársasági rend, ehelyett a nagy formátumú államférfi után zűrzavar köszöntött a birodalomra. Lepidus és Marcus Antonius a bosszú jelszavával hamar komoly befolyásra tettek szert, az áprilisban hazatérő 19 esztendős Caius Octavianus, az elhunyt távoli rokona pedig abból kovácsolt politikai tőkét, hogy Antonius nem volt hajlandó végrehajtani Caesar végrendeletét, annak értelmében ugyanis a dictator vagyonából minden polgárnak 300 sestertiust kellett volna kiosztania. A későbbi triumvirek konfliktusát aztán a Brutus és Cassius vezette összeesküvők pártján álló senatus használta ki, mely Kr. e. 44 során megnyerte a dictator veteránjait maga mellé állító Octavianust.

Így történhetett meg, hogy a Caesar halálát megbosszulni kívánó fiatalember a Kr. e. 44 végén kirobbanó mutinai háborúban – Antonius ellenében – Brutus szövetségeseként lépett fel, a város alatt pedig éppen az ő legiói vívták ki a győzelmet a dictator gyilkosai számára. Octavianusnak ugyanakkor csalódnia kellett, hiszen a két consult – Hirtiust és Pansát – is magával ragadó háború után azt tapasztalhatta, hogy a senatus megpróbálja őt jelentéktelenné tenni. A fiatalember ennek következtében Kr. e. 43 nyarán legióival Rómába vonult, és erőszakkal szerezte meg a consuli címet. Octavianus a hatalomban politikai orientációt is váltott: a korábban „a haza ellenségeinek” nyilvánított Antoniusszal és Lepidusszal fogott össze, hatálytalanította az őket sújtó

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.