rubicon
back-button Vissza
79. június 23.

Titus császár hatalomra kerül

Szerző: Tarján M. Tamás

79. június 23-án szerezte meg a császári hatalmat Titus (ur. 79-81), a Flavius-dinasztia második uralkodója, aki két évig irányította a Római Birodalmat.

Bár Titus apja, Vespasianus (ur. 69-79), korának egyik legtehetségesebb hadvezéreként 69-ben felülhetett a birodalom trónjára, a Flaviusok nem büszkélkedhettek előkelő ősökkel: a dédapa még százados volt a Julius Caesar ellen harcoló Pompeius légiójában, a császár születésekor pedig az apa még homo novus, azaz új szenátor volt Rómában. Titus szerencséjét Claudius (ur. 41-54) hatalomra jutása hozta meg, ekkor ugyanis bekerült a császári udvarba, és jó barátságot kötött a kiszemelt trónörökössel, Britannicusszal. Az idős uralkodó után aztán a trónt mégsem fia, hanem Nero (ur. 54-68) szerezte meg, a Flaviusok azonban mégis császári kegyben maradtak. A fiatal Titus ebben az időben harcolt a britanniai légióban, quaestori pozíciót töltött be, és kétszer is megházasodott, másodszor egy előkelő nőt, Martia Furnillát vett feleségül. Vélhetően az asszony családja részt vett a Nero elleni 65-ös összeesküvésben, ezért hamarosan elvált tőle, és többé nem nősült meg.

Titus karrierje 65-ben ívelt fel, miután Nero megbízta apját a júdeai felkelők elleni hadjárat vezetésével. Vespasianus két légióval indult el a lázongó klienskirályság megrendszabályozására, fia pedig kisvártatva követte őt egy harmadikkal. A Flaviusokhoz hamarosan csatlakozott II. Agrippa, Júdea elmenekült királya, az egyesült seregek pedig számos győzelmet arattak a zsidók országának északi részén. Időközben Nero megbukott Rómában, és az idős Galba lett a császár, akihez aztán Vespasianus – további utasításokért – a fővárosba küldte fiát. Mivel 69 januárjában a hatalmat a lusitaniai Otto, majd Vitellius szerezte meg, Titus inkább visszatért a Közel-Keletre, ahol Szíria és Egyiptom provinciák hamarosan apját kiáltották ki császárnak.

Vespasianus ekkor Rómába vonult – és hamarosan meg is szerezte a trónt – a Simon bar Giora és Gischalai János által vezetett felkelés leverésével pedig Titust bízta meg. Fia tehetséges hadvezérnek mutatkozott, 70-ben féléves ostrom után elfoglalta Jeruzsálemet, melyet nemsokára – a zsidók híres Templomával együtt – porig rombolt. Vezetésével a rómaiak hatalmas vérengzést hajtottak végre a szent városban, lakosságának nagy részét elhurcolták, és gladiátorként vagy rabszolgaként adták el a provinciák és a parthusok számára.

Szíriai és egyiptomi útja után a császár fia 71-ben tért vissza Rómába, ahol Vespasianus diadalmenetet – triumphust – szervezett neki, és a

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.