rubicon
back-button Vissza
786. szeptember 14.

Hárún ar-Rasíd kalifa trónra lépése

Szerző: Tarján M. Tamás

„Hárún ar-Rasíd egy éjszakán, mint már oly sokszor, magához hívatta vezírét, Dzsafárt, és ezt mondta neki: »Kedvem volna lemenni a városba [ti. Bagdadba] és kikérdezgetni a köznépet feljebbvalóikról. Akikre panaszkodnak, azokat letesszük hivatalukról, akiket meg dicsérnek, azokat magas polcra emeljük.« – »Hallom és engedelmeskedem« – szólt Dzsafár.”

(Visszatérő motívum az Ezeregyéjszaka meséiből)

786. szeptember 14-én foglalta el trónját Hárún ar-Rasíd (ur. 786–809), az iszlám aranykor legismertebb történelmi alakja, aki a krónikáknak és az Ezeregyéjszaka meséinek köszönhetően bölcs, igazságos és fényűző életet élő uralkodóként maradt meg az utókor emlékezetében. A mondák ellenére ugyanakkor a kalifa jobb esetben is középszerű vezető volt: az államügyek intézését kegyenceire bízta, elhibázott örökösödési politikájával pedig hozzájárult a halála után pusztító véres polgárháború kirobbanásához.

Hárún ar-Rasíd származása

Hárún ar-Rasíd az Abbászida-dinasztiából származott, mely egy távoli ősre, Mohamed próféta nagybátyjára – al-Abbász ibn Abd al-Muttalibra – hivatkozva ragadta magához a főhatalmat. A család 750-ben távolította el a zsarnokságuk miatt állítólag népszerűtlenné vált – a 11. századig az Ibériai-félszigeten, „száműzetésben” tovább uralkodó – Omajjádokat az Arab Birodalom éléről, mely az elmúlt évszázad muszlim hódításainak eredményeként ekkor már a mai Tunéziától egészen Indiáig és Belső-Ázsiáig húzódott.

Az Ezeregyéjszaka meséinek legendás kalifája 763 körül, a Perzsia területén található Rejben látta meg a napvilágot; édesapja, al-Mahdi (ur. 775–785) – még trónörökösként – ebből a városból igazgatta a keleti tartományokat. Hárún ar-Rasíd édesanyja, al-Hajzurán egy Jemenből származó rabszolgalány volt, aki személyes varázsával nem csupán azt érte el, hogy a herceg – a társadalmi szokások ellenére – első feleségévé tette őt, de – a korszak asszonyai között korántsem egyedülálló módon – idővel az államügyekben is jelentős befolyást szerzett. A későbbi kalifa neveltetéséről egy vagyonos perzsa előkelő,

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.