rubicon
back-button Vissza
1980. június 3.

Farkas Bertalan visszatér a világűrből

Szerző: Tarján M. Tamás

1980. június 3-án tért vissza a Szaljut–6 űrállomásról Farkas Bertalan, az első és mindez idáig egyetlen magyar űrhajós, aki eljutott a kozmoszba.  Történelmi utazásával Magyarország –  hetedikként – belépett azon nemzetek sorába, melyek embert juttattak a világűrbe.

Az 1949-es születésű Farkas Bertalan focistából lett űrhajóssá, ugyanis kisvárdai majd nyíregyházi iskolaévei idején elsősorban ehhez a sporthoz vonzódott. A későbbi asztronauta tizenhét esztendősen döntötte el, hogy pilótaként szeretne szolgálni, ezért 1967-ben jelentkezett a Kilián Györgyről elnevezett szolnoki Repülőműszaki Főiskolára. Mivel itt kiemelkedő eredménnyel végzett, 1970–71 során a Szovjetunióban tanulhatott tovább, majd hazatérése után – hat éven keresztül – Pápán teljesített szolgálatot. Farkas Bertalant 1976-ban első osztályú vadászpilótává léptették elő, így nyílt később esélye arra, hogy 1978-ban, az Interkozmosz-program magyar űrhajósa lehessen.

Az Interkozmoszt, a szocialista blokk közös űrprogramját felölelő szervezetet a Szovjetunió még 1967-ben alapította, hogy kutatásaihoz szövetségesei szellemi tőkéje is hozzájárulhasson. Ennek keretein belül a tudományos együttműködés mellett arra is lehetőség nyílt, hogy a szervezet tagjai egy-egy űrhajóst is felküldjenek a világűrbe. Magyarország a tervek szerint ötödikként, 1980-ban valósíthatta meg ezt az utazást, és ennek érdekében Kecskeméten már 1977-ben megkezdték az asztronauták kiválasztását. Végül Farkas Bertalan és Magyari Béla utazhatott Csillagvárosba, ahol kétéves kiképzés után eldőlt, hogy Farkas lehet az első magyar asztronauta, és Magyari lesz majd a tartalékos űrhajós.

Az első magyar űrutazó 1980. május 26-án este, a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén hagyta el a Földet, és Valerij Kubaszov társaságában összesen nyolc napot töltött a Szaljut–6 űrállomáson. Ez idő alatt Farkas Bertalan és parancsnoka a szovjet és magyar kutatóintézetek új fejlesztéseit tesztelték, kísérleteztek például egy űrben használható sugárzásmérővel, kristályok, félvezetők szerkezetét kutatták, illetve műholdképeket készítettek Magyarországról, melyeket későbbi talajjavító tervekhez kívántak alkalmazni. A két asztronauta június 3-án a Szojuz–35-tel tért vissza a planétára.

Farkas Bertalan a sikeres utazást követően rengeteg elismerést kapott, tartalékosával, Magyari Bélával együtt a Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság űrhajósa kitüntetés tulajdonosa lett.