rubicon
back-button Vissza
1970. július 21.

Elkészül az Asszuáni-gát

Szerző: Tarján M. Tamás 

1970. július 21-én fejeződtek be az Asszuáni-gát építésének tízéves munkálatai, ezzel elkészült a világ egyik legjelentősebb víztározója, mely öntözővízzel és energiával is ellátja Egyiptomot.

A Gamal Abdel Nasszer által megálmodott duzzasztógát meghatározta az afrikai ország modernizációját, ugyanakkor számos negatív következménnyel járt, melyek leküzdése az új évezred feladata maradt. Az Asszuáni-gát építésének ötlete nem az 1950-es években született meg, a térség politikáját és fejlődését befolyásoló britek már az 1902-es esztendőre elkészítették annak elődjét, melyet később egyszerűen „alacsonyabb gátként” emlegettek. Mivel ez a századforduló technikai színvonalán épült, hamarosan bővítésre szorult, ezért a második világháborúig két alkalommal is megemelték az építmény magasságát.

A negyvenes évek végén a britek további fejlesztésekkel számoltak, a tervek alapján azonban egyszerűbbnek tűnt egy új gát kivitelezése. Ennek megvalósítása már az 1952-es forradalom utáni köztársaságot létrehozó Gamal Abdel Nasszer nevéhez fűződött. Nasszer korán felismerte, hogy az Asszuáni-gát kulcsfontosságú szerepet játszhat Egyiptom gazdaságának szinte minden ágazatában: a mezőgazdaság számára az áradások szabályozásának lehetőségét, ezáltal az öntözés racionalizálását és növelését tette volna lehetővé, míg az ipar számára rengeteg elektromos áramot ígért.

Az egyiptomi elnök körültekintő diplomáciájának köszönhetően az ötvenes évek közepére elérte, hogy a Nyugat a kommunizmus elleni küzdelem arab élharcosát tisztelje benne, így aztán az amerikaiak és a britek is jó szívvel adtak hitelt az Asszuáni-gát megépítésére. Nasszer azonban kevésbé bizonyult irányíthatónak, mint azt John Fuster Dulles, Eisenhower elnök külügyminisztere gondolta: miután az Izraellel fennálló konfliktusához nem kapott elegendő támogatást Washingtontól, az egyiptomi elnök Moszkvához fordult, és 1956 során jelentős fegyverüzletet bonyolított le a szocialista blokkal. A nyugatiak ezt a lépést a kölcsön megvonásával szankcionálták, mire Nasszer államosította a Szuezi-csatornát – ez idézte elő az 1956. október végi szuezi válságot –, és az onnan befolyt vámokból, valamint a Szovjetunió anyagi segítségével építtette meg a gátat.

Az Asszuáni-gát munkálatai 1960-ban, a Zuk Hidroprojekt Intézet segítségével indulhattak meg: a tízesztendős építkezés során a terméskő objektumhoz 43 millió köbméter építőanyagot használtak

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.