rubicon
back-button Vissza
1969. szeptember 1.

Kadhafi puccsot hajt végre Líbiában

Szerző: Tarján M. Tamás

„Úgy tiltakoztok, ahogy csak akartok, de ne menjetek az utcákra és a terekre!” (Moammer Kadhafi)

1969. szeptember 1-jén hajtott végre puccsot Tripoliban Moammer Kadhafi, a líbiai hadsereg tisztje Idrísz király (ur. 1951-1969) ellen. Az államcsínyt követően Líbiában katonai diktatúra épült ki, melynek vezetője reformokat hirdetett a nacionalizmus, az ortodox iszlám és a szocializmus jelszavaival. Kadhafi egészen 2011-ig szilárdan kezében tartotta a hatalmat, az utóbbi hónapokban azonban széles társadalmi bázissal rendelkező felkelés indult líbiai uralma ellen.

Kadhafi 1942-ben, egy beduin földműves gyermekeként látta meg a napvilágot, a líbiai sivatagban. A későbbi diktátor jó eszű gyermeknek bizonyult, így tanulmányait a tripoli egyetemen, majd a bengázi katonai akadémián folytathatta. 1965 után tiszti rangot kapott a líbiai hadseregben, és hamarosan „nemzeti” összeesküvés szervezésébe kezdett Idrísz király ellen. 1969-ben, amikor az uralkodó Törökországban tartózkodott, Kadhafi a pártján álló tisztek támogatásával puccsot hajtott végre, és Tripoli elfoglalásával átvette a hatalmat. A száműzött uralkodó könnyen beletörődött királysága elvesztésébe, így Kadhafi – ezredesi rangban – vérontás nélkül Líbia diktátora lehetett.

Példája korántsem volt egyedülálló: ezekben az évtizedekben Afrikában és Latin-Amerikában – például Egyiptomban, Ghánában vagy Salvadorban – más tisztek hasonló módon szerezték meg a hatalmat; Kadhafi emellett más szempontból is követte – elsősorban közel-keleti – elődeit, ugyanis „forradalmát” a szocializmus, a nemzeti érdek és az iszlám vallás jelszavainak segítségével próbálta meg stabilizálni. Líbiában radikális fordulat következett be, miután az olajmezők államosításával, a palesztin függetlenség melletti elkötelezettséggel – Kadhafi támogatását élvezte például az 1972-es müncheni olimpián vérfürdőt rendező Fekete Szeptember nevű terrorszervezet is –, és a hagyományos iszlám törvénykezés visszaállításával, a diktátor határozottan nyugatellenes irányba kormányozta országa hajóját.

Mindeközben Líbiából elüldözték a – gyarmati időkben betelepült – olasz lakosságot, a népi demokratikus jóléti állam jelszavával pedig megindult a modernizáció, a szociális háló és az oktatási rendszer kiépítése. A szocialista eszmékkel összefüggésben Kadhafi korlátozta a magántulajdont, ugyanakkor jogokat adott a nők számára, később

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.