rubicon
back-button Vissza
1969. augusztus 17.

Véget ér a Woodstocki Fesztivál

Szerző: Tarján M. Tamás

1969. augusztus 17-ére esett a híres Woodstocki Fesztivál harmadik, utolsó napja, mely rendezvényt az Egyesült Államokban, a New York állambeli Bethel városa mellett tartottak meg. Max Yasgur, a néhány ezres település egyik farmerje, az augusztus 15-ével kezdődő hétvégén mintegy 500 000 fiatalnak és a korszak számos legendás együttesének biztosított helyet, ezzel részese lett a zenetörténet egyik legfontosabb eseményének, mely egy egész generáció gondolkodására hatással volt.

A fesztivál – kezdetben merőben más – ideája négy fiatal vállalkozó, Artie Kornfeld, Michael Lang, John Roberts és Joel Rosenmann fejéből pattant ki, akik először egy kisebb zenei rendezvényre gondoltak, melynek bevételéből egy stúdiót alapítottak volna Woodstock környékén. A négy vállalkozó először a New York Times és a Wall Street Journal hasábjain közölt apróhirdetésekkel próbálta megszervezni a fesztivált, és 1969 áprilisában – a nemrég alakult – Creedence Clearwater Revival együttesével sikerült is megállapodniuk; a csapat 10 000 dollár honorárium ellenében vállalta a fellépést. A banda bejelentését követően számos világhírű és kevésbé ismert előadó is jelentkezett, így aztán a központi kérdés már az lett, hogy hol találjanak helyet a „Vízöntő korszakbeli előadás” számára, mely, a szórólapok tanúsága szerint „három nap békét és zenét” hirdetett.

Az hamar világossá vált, hogy a fesztivál névadója, Woodstock városa nem vállalja ezt a megtiszteltetést, Walkill városka pedig törvényeket is hozott annak érdekében, hogy távol tartsa a baljósnak ígérkező rendezvényt. A háromnapos zenei ünnep így végül Bethel városa mellett, egy Max Yasgur nevű farmer birtokán kapott helyet, aki bizonyára hamarosan közellenség lett, miután kiderült, hogy csupán elővételben 196 000 ember váltott jegyet a fesztiválra. A Bill Hanley világhírű hangmérnök által menedzselt rendezvényt végül – augusztus 15-én – sikerült atrocitások nélkül megnyitni, igaz, Nelson Rockefeller, New York állam kormányzója csak Rosenmann könyörgésére tett le a Nemzeti Gárda bevetéséről. A soha nem látott tömegek miatt sok városban így is szükségállapotot hirdettek, de az jóval inkább a fiatalok által képviselt ellenkultúrának, mintsem a valós helyzetnek szólt.

Augusztus 15-én este, paradox módon, épp a szervezők kerültek bajba, mivel a 200 000 emberre tervezett fesztiválon majdnem félmillióan jelentek meg, így a terület lezárása és a helyszíni jegyszedés lehetetlen feladat

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.