rubicon
back-button Vissza
1969. április 23.

Halálra ítélik Robert Kennedy gyilkosát

Szerző: Tarján M. Tamás

1969. április 23-án ítélte halálra a Kaliforniai Állami Legfelső Bíróság Sirhan Bishara Sirhant, aki 1968. június 5-én halálos merényletet követett el Robert F. Kennedy elnökjelölt ellen a San Francisco-i Ambassador Hotelben.

Sirhan 1944-ben született Jeruzsálemben egy keresztény vallású palesztin család gyermekeként, amely 1956-ban települt át az Egyesült Államokba, New Yorkba. Sirhan apja rendkívül brutális férfi volt, ráadásul miután a nyugati partra költözött át családjával, egyedül visszatért a Közel-Keletre, így a fiú sokáig anyjával élt. A fiatalember buzgó vallásos volt, csatlakozott a baptistákhoz, majd az adventistákhoz, később pedig az okkultizmusban merült el, 1965 óta istállófiúként dolgozott egy kaliforniai ranchon.

A merénylet áldozata, Robert F. Kennedy a hasonló módon erőszakos halált haló John F. Kennedy öccse volt, akit még 1963-ban, dallasi látogatása során gyilkolt meg Lee Harvey Oswald, a városi tankönyvraktár egyik dolgozója. Robert abban az időben az Egyesült Államok legfőbb ügyésze volt, 1961 óta töltve be pozícióját. Bátyja halála és a maffia állítólagos bosszúszomja ellenére – Kennedy a szervezett bűnözés elleni harc szószólója volt – a politikus nem fordított sok gondot védelme megszervezésére, és ez később súlyos hibának bizonyult.

Kennedy 1964 szeptemberében lemondott ügyészi hivataláról, hogy indulhasson a képviselőválasztáson, 1965-ben az Egyesült Államok szenátora lett. Három évvel később, többek között Lyndon B. Johnson leköszönő elnök és Hubert Humphrey vetélytársaként elindult az 1968-as elnökválasztáson, ahol a kezdeti szakaszban Kennedy legfőbb ellenfele Humphrey volt (561 delegált szavazatát bírta, míg Kennedy 391-et; a választást végül Richard Nixon nyerte meg 1968 novemberében). Az elnökválasztás légkörét súlyosan megterhelte a Memphisben, Martin Luther King ellen április 4-én elkövetett merénylet, amit számos városban követtek zavargások, így a jelöltek fokozott védelme még indokoltabbá vált.

Ha hihetünk Sirhan későbbi vallomásának, Kennedy három héttel későbbi meggyilkolását mégsem a King halála miatt érzett bosszúvágy okozta: a tettes, elmondása szerint Kennedynek a hatnapos arab-izraeli háború során tett kijelentései miatt készült a merényletre, és azt éppen egy nappal a háború kitörésének évfordulója (1967. június 6.) előtt éjszaka követte el. Sirhant sértette, hogy a szenátor Izrael pártjára állt az 1967. évi konfliktus során, ezért több hónapon keresztül

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.