rubicon
back-button Vissza
1964. március 14.

Halálra ítélik Lee Harvey Oswald gyilkosát

Szerző: Tarján M. Tamás

1964. március 14-én ítélte halálra a dallasi bíróság Jack Ruby (eredeti nevén Jacob Rubinstein) bártulajdonost, a város éjszakai életének egyik ismert alvilági figuráját.

Ruby 1963. november 24-én – két nappal az elnök halála után – a kamerák kereszttüzében, egy 38-as revolverrel agyonlőtte Lee Harvey Oswaldot, a John Fitzgerald Kennedy elleni merénylet első számú gyanúsítottját. Ruby a tárgyalások során arra hivatkozott, annyira megviselte az elnök meggyilkolása, hogy kénytelen volt gyilkosát átküldeni a másvilágra.

A férfit Amerikában egyesek hősként tisztelték tettéért, de a különös gyilkosság kapcsán megjelentek az összeesküvés-elméletek is, miszerint Rubyt az elnök elleni merénylet kitervelői küldték Oswald elhallgattatására. Az igazságot persze idáig még nem sikerült feltárni, Oswald anyaga, ha vallott is, titkosítva van, Ruby pedig nem tett vallomást. A bártulajdonos végül megúszta a halálbüntetést, ügyét a bíróság részrehajlására hivatkozva felülvizsgálták, két tárgyalása között, 1967 januárjában tüdőrákban elhunyt.