rubicon
back-button Vissza
1961. április 17.

Kezdetét veszi a disznó-öbölbeli invázió

Szerző: Tarján M. Tamás

„Van egy régi mondás, miszerint a győzelemnek száz apja van és a vereség árva gyermek […] ám egyedül az a tény számít, hogy én vagyok a kormányzat felelős tisztviselője.” (John F. Kennedy)

1961. április 17-én kezdődött az emigráns kubaiak disznó-öbölbeli inváziója, mely a szigetország diktátorának, Fidel Castrónak a megbuktatása érdekében indult. A három napig tartó küzdelem végül Castro győzelmével zárult, és a szovjet-kubai kapcsolatok megerősödését eredményezte.

A Fidel Castro vezette forradalom 1959. januári győzelme váratlan és súlyos problémát okozott az Egyesült Államok számára, ugyanis a megbuktatott Fulgencio Batista tábornok korábban jó kapcsolatokat ápolt az amerikaiakkal. A szuperhatalomnak komoly gazdasági érdekeltségei voltak Kubában, így érthető módon ellenérzéssel fogadta, hogy Fidel Castróék államosították a szigeten található bankokat, üzemeket és ültetvényeket, illetve forradalmi ideológiát honosítottak meg a karibi térségben.

A diktátor kezdetben nem a szocializmus híveként politizált, ám intézkedései sok ponton előrejelezték, hogy Kuba a Szovjetunióhoz fog közeledni, hiszen Castro nyíltan Amerika-ellenes retorikát folytatott. Az Egyesült Államok joggal tartott attól, hogy Kuba exportálni próbálja majd a forradalmat, ezért 1960-tól embargóval sújtotta a szigetországot, majd 1961 januárjában a diplomáciai kapcsolatokat is megszakította Fidel Castro kormányával.

Ez a lépés viszont logikusan azt eredményezte, hogy Kuba a hruscsovi Szovjetunióhoz közeledett, tehát Washingtonnak tevőlegesen is fel kellett lépnie annak érdekében, hogy a diktátort megbuktassa. A nyílt támadás természetesen nem jöhetett szóba, Eisenhower elnök azonban a Floridába özönlő menekülteket fel tudta használni céljához. 1960 márciusától a CIA Guatemala és Nicaragua területén mintegy 1500 emigránst képzett ki az 1961 áprilisában végrehajtott invázióhoz, melynek sikertelensége már Eisenhower utódjának, John F. Kennedy elnöknek a nevéhez fűződött.

A CIA által szervezett és koordinált akció terve rendkívül egyszerű volt: a mintegy 1500 fős inváziós haderőnek – természetesen hamis felségjelzéssel ellátott repülők és hajók támogatásával – a ma Disznó-öböl néven ismert mocsaras Playa Girón partvidékén kellett partra szállnia, és az Escamblay-hegységig kellett eljutnia, mely alkalmas volt a tartós védelmi állások kiépítéséhez. A CIA arra számított, hogy az

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.