rubicon
back-button Vissza
1947. január 25.

Al Capone halála

Szerző: Tarján M. Tamás

„Olyan vagyok, mint bármelyik másik ember. Pusztán kielégítek egy igényt.” (Al Capone)

1947. január 25-én fejezte be életét Al Capone, a történelem egyik leghírhedtebb gengsztere, a szervezett bűnözés szimbóluma, aki a brooklyni bevándorlónegyedből küzdötte fel magát Amerika legjelentősebb bandavezérei közé. Capone „működésének” évtizedei alatt Chicago szimbóluma lett, miután szeszcsempészetből, kábítószer-kereskedelemből és bordélyházak működtetéséből roppant vagyont szerzett, és véres incidensek árán a helyi alvilágot is uralma alá vonta. Hatalma ellenére Al Caponét 1931-ben adócsalás miatt mégis sikerült börtönbe juttatni, ahonnan már emberi roncsként került ki.

Alfonso Capone 1899 januárjában, Nápoly környékéről Amerikába bevándorolt szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A gengszter fiatalon számos sértést szenvedett el olasz származása miatt, így idejekorán levetkőzte európai identitását; ezzel és későbbi bűnöző életformájával magyarázható, hogy keresztnevét rövidítve, amerikaiasan használta. A fiatal Alfonso egy New York-i katolikus iskolában kezdte meg tanulmányait, ám miután megütötte tanárát, kicsapták, innentől kezdve pedig önálló útra tért. Al Capone kezdetben bolti eladóként, tekepályán és számos egyéb munkával keresett magának megélhetést, az 1910-es évek végén azonban a bűn útját választotta, és belépett Frankie Yale bandájába. A gengszter brooklyni évei alatt szerezte híres vágásait, melyeket Frank Gallucio ejtett arcán, miután Al egy bárban inzultálta a húgát – a forradások miatt Caponét később csak „sebhelyes arcú” néven emlegették, és az életéről szóló filmadaptációk is ezen a címen jelentek meg.

A fiatalember időközben – 1918-ban – megházasodott, bűnözői „karrierje” pedig az évtized végén váratlan fordulatot vett, miután Yale mentora, Johnny Torrio meghívta őt chicagói bandájába. Al Capone lényegében Torrio mellett töltötte „tanulóéveit”, a bandavezér ugyanis rövid időn belül legbelső bizalmasai közé emelte őt; Chicago későbbi ura a következő években oroszlánrészt vállalt a szesztilalom idején virágzó csempészhálózat kiterjesztésében, és aktívan részt vett a rivális maffiafőnökök likvidálásában is. Torrio Caponéval közösen tervelte ki nagybátyja, Jim Colosimo meggyilkoltatását, majd bevonta pártfogoltját az ír North Side Gang elleni háborúba is, melynek fejét, Dion O'Baniont 1924-ben szintén együtt tették el láb alól. Az ír

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.