rubicon
back-button Vissza
1945. április 30.

Hitler öngyilkossága a Führerbunkerban

Szerző: Tarján M. Tamás

„Nem mondhatja senki, hogy [Hitler] halott.” (Thomas J. Dodd amerikai szenátor)

1945. április 30-án végzett magával a berlini Führerbunkerban Adolf Hitler, a náci Németország vezére, akit felesége, Eva Braun is követett a halálba. A diktátor feltehetőleg pisztollyal vetett véget életének, így akadályozva meg, hogy a német fővárosért harcoló szovjet alakulatok foglyul ejtsék.

Bár Hitler csak 1945. április 22-én vallotta be tábornokai előtt a vereséget, a stratégák többsége már 1943-ban felismerte, hogy a háború esélyei megfordultak és Németország katasztrófába rohan. A Sztálingrád, majd Leningrád alatt aratott győzelmek után a Vörös Hadsereg lassan visszaszorította a keleten harcoló német erőket, eközben pedig az angolszász szövetségesek Itáliában, majd 1944 júniusában Normandiában is új frontot nyitottak. Hitler – akit a pusztulás elkerülése érdekében a tábornokok egy része már 1944 nyarán megpróbált a halálba küldeni – persze megszállottan hitte, hogy a rohamos tempóban fejlesztett haditechnika, a náci „csodafegyver” majd ismét fordulatot hoz a világháború menetében, eközben azonban a Luftwaffe már Németország felett sem tudta biztosítani fölényét, a Harmadik Birodalom ellenfelei pedig 1945 januárjában az Odera, a Rajna és a Pó folyóknál álltak.

A Führer helyzetét az mutatja meg leginkább, hogy a bombázások miatt január 16-án kénytelen volt visszavonulni az Új Birodalmi Kancellária alatt található bunkerrendszerbe, melynek 4 méter vastag betonfalai nem csak a ledobott robbanószerkezetektől, de a valóságtól is elszigetelték Hitlert. A diktátor egészen az utolsó napokig tartotta a kapcsolatot Himmlerrel, Göringgel, Goebbelsszel és más vezetőkkel – a náci propaganda „atyja” például családjával együtt keresett menedéket a Führerbunkerban –, szellemi állapota azonban Németország háborús esélyeivel párhuzamosan romlott, és csak annyit látott tisztán, hogy a végső csata színhelye Berlin lesz majd. Mint azt a Führer bukását feldolgozó 2004-es film is bemutatja, Hitler életének utolsó napjaiban már megsemmisült, vagy fel sem állított hadosztályokat tologatott terepasztalán, hogy meghiúsítsa a szovjet bekerítő hadmozdulatokat.

A diktátornak 1945 januárjától fogva többen is javasolták, hogy Berlin helyett az alpesi erődrendszerben, vagy Berchtesgardenben, a „Sasfészekben” keressen menedéket, ő azonban bunkerében maradt, és a következő hónapokban alig jelent már meg a

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.