rubicon
back-button Vissza
1944. július 20.

Merénylet Hitler ellen

Szerző: Tarján M. Tamás 1944. július 20-án hajtotta végre Hitler elleni sikertelen merényletét Klaus Schenk von Stauffenberg, a német tartalékos haderők vezérkari főnöke. A kudarcba fulladt támadás után von Stauffenberg és a gyilkosságot megtervező összeesküvők a Valkűr-hadművelet során megkísérelték átvenni a hatalmat Berlinben, ám mivel a Führer életben maradt, puccskísérletüket könnyedén meghiúsították. Az 1944 júliusában elkövetett merénylet nem az első alkalom volt, amikor Adolf Hitlert megpróbálták megölni, éppen ellenkezőleg, az előző évek során tucatnyi eset volt, amikor a vezető csak a szerencsének köszönhette, hogy életben maradt. A diktátor elleni összeesküvések melegágya elsősorban a német vezérkar volt, ahol – Hans Oster, Ludwig Beck és Erwin von Witzleben tábornokok vezetésével – már 1938 szeptemberében tervet szőttek a hatalomátvételre, és Hitler megbuktatására; a hithű katolikus von Stauffenberg már ebben a szervezkedésben is részt vett. Miután Németország háború nélkül – a müncheni konferencia révén – megszerezte a Szudétákat, a vezér népszerűsége az egekbe szökött, ezért a magas rangú tisztek letettek kalandos terveik megvalósításáról.

A korábbi puccstervek akkor kerültek ismét elő a fiókból, miután a sztálingrádi vereséget követően a Wehrmacht megkezdte a „visszavonulást” a Szovjetunióból – a kevésbé elvakult tábornokok számára már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy Németország kétfrontos háborúba kerül majd, és a vesztébe rohan. 1942 végén Henning von Treschkow – a Barbarossa-tervet irányító Fedor von Bock alatt szolgáló ezredes –, Oster és Friedrich Olbricht tábornok irányításával újjászerveződött az ellenállás magja, melyhez 1943 augusztusában von Stauffenberg is csatlakozott. A társaság már 1943 márciusában merényletet kísérelt meg Hitler ellen – bombát raktak a gépére, amikor Szmolenszkbe, a keleti frontra látogatott, ám a szerkezet nem lépett működésbe – 1944 nyaráig pedig még további 3 alkalommal próbálták meggyilkolni őt.

Az összeesküvőket ekkor már sürgette az idő, 1944 júniusában ugyanis a szövetségesek partra szálltak Normandiában, megkezdődött a városok bombázása, a szovjetek pedig kelet felől szorították vissza a Wehrmacht egységeit. Von Stauffenbergék célja Hitler eltávolítása mellett az volt, hogy még a totális vereség előtt véget vessenek a háborúnak, és ezáltal kedvezőbb békét köthessenek, mint 1919-ben. Ezt a célt szolgálta az 1943 során kidolgozott Valkűr-hadművelet, melynek három

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.