rubicon
back-button Vissza
1942. június 7.

Véget ér a Midway-szigeteki csata

Szerző: Tarján M. Tamás

„Most már részben megtoroltuk Pearl Harbort, de a bosszú nem lesz teljes mindaddig, amíg a japán tengeri erőket védekezésképtelenné nem tesszük.” (Chester W. Nimitz tengernagy)

1942. június 7-én fejeződött be a Midway-szigeteki tengeri ütközet, mely során az Egyesült Államok flottája döntő vereséget mért a japán hajóhadra. A Csendes-óceán közepén, Ázsia és Amerika között félúton – a midway szó éppen ezzel a jelentéssel bír – vívott csata fordulatot hozott a távol-keleti hadszíntéren, és védekező pozícióba kényszerítette az addig diadalmasan előrenyomuló Japánt.

Miután Nagumo Csúicsi és Jamamoto Iszoroku admirálisok 1941. december 7-én súlyos veszteségeket okoztak Pearl Harbornál az amerikai flottának, a japánok megismételték, sőt, felül is múlták a náci Németország korábbi villámháborús teljesítményét. A birodalom néhány hónap leforgása alatt megszállta Malajziát, Szingapúrt, a Fülöp-szigeteket, Holland Indiát – a mai Indonéziát –, Burmát, illetve több csendes-óceáni szigetcsoportot, így 1942 nyarára az India határától a Hawaii-szigetekig húzódó terület Japán uralma alá került. A Magyarországon is megjelenő propagandaanyagok már Ausztrália gyarmatosításáról, illetve a Berlin-Róma-Tokió-tengely erőinek egyesítéséről jövendöltek, a szövetségesek azonban más irányt szabtak az eseményeknek, hiszen a britek sikerrel védték meg a „korona ékkövét”, Indiát, az 1942. májusi korall-tengeri csatában pedig az amerikai flotta is elkerülte a megsemmisítő csapást.

Az év első felében az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjai közül Wake és Guam is japán kézre került, majd a tokiói stratégák a Hawaiitól 2100 kilométerre fekvő Midway-szigetek elfoglalását tűzték ki célul, hiszen ez a látszólag jelentéktelen atoll hatalmas óceáni területek felett biztosított volna ellenőrzést. Jamamoto admirális balszerencséjére azonban 1942 tavaszán az amerikaiak sikeresen megfejtették a japán kódjeleket, és hamis üzenetek segítségével meggyőződtek arról, hogy a császári hajóhad valóban a Midway-szigetek elfoglalására készül.

Chester W. Nimitz tengernagy, az amerikai csendes-óceáni flotta parancsnoka május végén két különleges egységet is mozgósított az atoll védelmére: az egyik a USS Hornet és a USS Enterprise repülőgép-hordozókból, 6 cirkálóból, illetve 9 rombolóból állt és Raymond Spruance ellentengernagy irányításával indult meg nyugat felé. A másikat a USS Yorktown repülőgép-hordozóból, 5

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.