rubicon
back-button Vissza
1937. december 13.

A nankingi mészárlás kezdete

Szerző: Tarján M. Tamás

„Valószínűleg nincs olyan bűn a világon, amit ne követtek volna el ma ebben a városban.” (Minnie Vautrin, szemtanú)

1937. december 13-án kezdődött a történelem egyik legkegyetlenebb mészárlása, melyet a Japán Császári Hadsereg hajtott végre Nanking bevétele után. A Kuomintang fővárosának meggyalázása becslések szerint 300 000 áldozatot követelt, a borzalmak pedig olyan szégyent hoztak a japán fegyverekre, amit a távol-keleti ország azóta sem bírt elfeledtetni.

Mandzsúria 1931. évi megszállása, számos zavargás és kisebb összeütközések után 1937 nyarán szabályos háború robbant ki a Kínai Köztársaság és az ázsiai kontinensen terjeszkedő Japán Birodalom között. A Peking közelében található Marco Polo-hídnál történt incidenst követően a japánok ostrom alá vették Sanghajt, ahol csak több hónapos elkeseredett küzdelem árán tudtak győzelmet aratni Csang Kaj-sek erői felett. Miután a nagyváros elesett, a Kuomintang fővezére megbizonyosodott róla, hogy Nanking sem tarthatja magát sokáig, ezért legjobb csapatait visszavonta a fővárosból, és Wuhanba hátrált. A milliós lélekszámú metropolis védelme így Tang Seng-cö tábornokra hárult, de az ő parancsnoksága alatt álló erők esélytelennek bizonyultak az Aszaka herceg és Macui Ivane által irányított császári hadsereg ellen.

December 7-én a két japán hadvezér elrendelte Nanking körülzárását, hat nappal később pedig az ostromgyűrűbe zárt város kapitulált a támadók előtt, akik 8 hadosztállyal özönlötték el az utcákat. A megszállók elől ekkorra már számos kínai polgár elmenekült, de ugyanígy cselekedtek a Nankingban nagy számban élő európai és amerikai üzletemberek, kereskedők is; a városban mindössze 27 külföldi maradt, akik közül 22-én – John Rabe vezetésével – biztonsági zónát hoztak létre a metropolis nyugati kerületeiben. Tekintve, hogy Rabe német állampolgár volt – vagyis a Japánnal jó viszonyt ápoló Harmadik Birodalomhoz tartozott –, a mintegy 4 négyzetkilométeres övezetet a megszállók is tiszteletben tartották, az ottmaradt külföldiek pedig nem csak hírt adtak a Nankingban kezdődő szörnyűségekről, de több ezer ember életét meg is mentették a következő hat hét során.

A város ostroma előtt elmenekülők okkal féltek a japánoktól, ugyanis az 1937. évi háborúskodás során a szigetország katonái szinte állati kegyetlenséggel vetették bele magukat a vérengzésbe, amit Sanghaj kitartó ellenállása még tovább fokozott. 1937. december

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.