rubicon
back-button Vissza
1923. november 8.

A müncheni sörpuccs kezdete

Szerző: Tarján M. Tamás

„Kitört a nemzeti forradalom![…] A bajor és a berlini kormányt eltávolítottuk a helyéről, és azonnal új kormányzatot alakítunk. A Reichswehr [német birodalmi haderő] és a rendőrség barakkjait elfoglaltuk. Mindkettő fegyveres szerv csatlakozott a svasztikához.” (Ezek voltak a sörpuccs híres nyitó mondatai, melyekben Hitler erősen eltúlozta a valós helyzetet)

1923. november 8-án kezdődött Münchenben az Adolf Hitler által szervezett híres „sörpuccs”, mely során a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt (NSDAP) és a vele szövetségben álló Kampfbund más tagszervezetei megkísérelték átvenni a hatalmat Bajorország fővárosában. A Mussolini példája nyomán elgondolt államcsíny – a rendfenntartó szervek lojalitása miatt – végül kudarccal és Hitler bebörtönzésével végződött, egyúttal pedig megteremtette a később hatalomra jutó nácik „eredetmítoszát.”

Hitler az első világháború után Bajorországban, a Német Munkáspártban – az 1920-ban megalakuló NSDAP elődszervezetében – kezdte meg politikai pályafutását, szónoki tehetségével és manipulációs képességei nyomán pedig hamarosan pártjában, majd München városában is komoly befolyásra tett szert. A világháborús veterán elsősorban a vereség által keltett feszültségből kovácsolt politikai tőkét, amit a hazánkban is jól ismert „tőrdöfés-elmélet” nyomán magyarázott, a Németország bukását okozó belső ellenséget pedig a kommunisták és a zsidóság soraiba vélte megtalálni. A vesztes hatalom belső viszonyai szintén a náci politikus kezére játszottak, a németekre kirótt hatalmas jóvátétel és a Ruhr-vidék francia megszállása miatt ugyanis a Weimari Köztársaság egyre mélyebb krízisbe süllyedt, Hitler pedig kiválóan meg tudta lovagolni a demokratikus kormányzat ellen ágaskodó indulatokat. Demagóg agitációja nyomán Münchenben – főleg egykori frontkatonákból – tízezres tömeget toborzott maga köré, ezzel együtt pedig egy félkatonai szervezetet is felállított – a Röhm által irányított SA-t –, valamint a több szélsőséges szervezetet magába tömörítő Kampfbundban is előkelő pozícióba került. Hitler mögött a később magasra emelkedő párttársakon – Göringen, Röhmön és Hessen – kívül ekkor már olyan prominens támogatók álltak, mint például, Erich Ludendorff tábornok, a keleti front egykori hőse.

Az 1923-as év gazdasági megpróbáltatásai a német politikai életben is éreztették hatásukat, Bajorország

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.