rubicon
back-button Vissza
1919. október 28.

Törvény a szesztilalomról

Szerző: Tarján M. Tamás

„A szesztilalom kizárólag csak gondot okozott.” (Al Capone)

1919. október 28-án fogadta el az Egyesült Államok szenátusa az úgynevezett Volstead-törvényt, mely konkretizálta az 1919 januárjában elfogadott 18. alkotmánykiegészítésben szereplő, szeszes italokra vonatkozó korlátozást. Az új jogszabály valamennyi – 0,5%-nál magasabb alkoholtartalommal bíró – ital gyártását, kereskedelmét és fogyasztását betiltotta, ezzel Amerikában megkezdődött a szesztilalom 13 éves időszaka, mely a reményekkel ellentétben nem jobb erkölcsöt, hanem virágzó szervezett bűnözést hozott.

Bár a fenti intézkedés nem számít speciálisan amerikai jelenségnek – háborús helyzetben, vagy erkölcsi okokból azt számos más helyen is bevezették, Magyarországon például a tanácsköztársaság alatt volt szesztilalom –, a kifejezés hallatán valószínűleg mindenkinek az Egyesült Államok jut eszébe, hiszen az alkohol elleni küzdelem hívei a tengerentúlon mutatkoztak a legkitartóbbnak. A szeszes italokról szóló társadalmi vita az Újvilágban már az első kolóniák alapítása után megkezdődött, a mozgalomnak azonban Benjamin Rush 1784-es műve adott igazi lendületet, mely az alkoholfogyasztást mint betegséget aposztrofálta.

A függetlenedő Amerikában a 18. század utolsó éveiben jelentek meg az első józanságot propagáló társaságok, a következő évszázad második felében pedig mind több államban alakultak olyan egyesületek – például az 1869-ben létrehozott Szesztilalom Pártja, vagy a Nők Keresztény Absztinencia Egyesülete –, melyek az alkoholos italok betiltását követelték. Az asszonyok – érthető okokból – ezen szervezetekben mindvégig komoly befolyással bírtak, nem véletlen, hogy a szeszes italok ellen és a nők emancipációja érdekében vívott küzdelem szoros kölcsönhatásban állt egymással, illetve sok esetben a két törekvés össze is fonódott.

Az első szövetségi állam, mely törvényben mondott nemet az alkoholfogyasztásra, Kansas volt, ahol a tiltó rendelkezés 1881-ben lépett életbe; mindazonáltal a századforduló táján a szeszes italok ellenzői már jóval többet, az egész Egyesült Államokra egységesen vonatkozó alkotmányos szabályozást követeltek. Az absztinencia híveinek sok szempontból „kapóra jött” az első világháború, ugyanis az élelmiszerellátás biztosítására hamarosan rendkívüli szesztilalom lépett életbe – az éhínség elkerülése érdekében ugyanis több

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.