rubicon
back-button Vissza
1918. augusztus 8.

Az amiens-i csata kezdete a nyugati fronton

Szerző: Tarján M. Tamás

„E háború történetében augusztus 8-a volt a német hadsereg fekete napja. A hadigépezetünk nem hatékony többé.” (Erich Ludendorff német tábornok)

1918. augusztus 8-án, az antant szövetségesek összehangolt támadásával vette kezdetét az amiens-i csata, mely során a németek döntő vereséget szenvedtek, és végleg elveszítették győzelmi esélyeiket az első világháborúban.

1918 márciusában a központi hatalmak Breszt-Litovszkban békét kötöttek a bolsevik Oroszországgal, aminek eredményeként a németek új hadosztályokat csoportosíthattak át a nyugati frontra, és esélyt szereztek egy végső offenzíva megindítására azelőtt, hogy az Egyesült Államok csapatai partra szálltak volna Európában. Erich Ludendorff, a franciaországi hadszíntér német főparancsnoka az ún. „tavaszi hadjárat” során kísérletet is tett a brit–francia erők térdre kényszerítésére, ám offenzívája gyakorlatilag kudarcba fulladt: II. Vilmos császár (ur. 1888-1918) katonái egészen Amiens városáig nyomultak előre, és más frontszakaszokon is eredményesen küzdöttek, az antant védelmi vonalainak áttörésére azonban képtelennek bizonyultak. Az 1918 márciusában megkezdett Mihály hadművelet kudarcát követően a németek még három alkalommal  indítottak nagyarányú támadást a nyugati fronton – Georgette-, Gneisenau- és Blücher-Yorck hadművelet –, a véres küzdelem azonban konkrét célok híján csupán annyi „eredménnyel” járt, hogy a Ludendorff rendelkezésére álló erők lassan felmorzsolódtak. 1918 júliusára Németország kivérzett a brit–amerikai–francia szövetségesekkel szemben, így a kezdeményezés lehetősége az antant kezébe került.

Ferdinand Foch francia marsall, a nyugati hadszíntér antant főparancsnoka nem egy általános offenzíva révén, hanem az arcvonal legjelentősebb pontjain indított kisebb támadásokkal akart csapást mérni a németekre, így „első körben” a lotaringiai Saint-Mihiel, a picardiai Chateau-Thierry, illetve a Párizstól 120 kilométerrel északra fekvő Amiens térségének elfoglalását tűzte ki célul. E frontszakaszok közül a legutóbbi élvezett elsőbbséget, hiszen Amiens vasúti csomópontként komoly előnyöket biztosíthatott volna egy kibontakozó offenzíva során az antant csapatok számára. A korábbi hónapokban Sir Douglas Haig, a brit erők parancsnoka már tervbe vette a közeli Somme folyónál álló németek visszaszorítását, így a július végén megkezdődő hadműveletek irányítását ő, illetve Henry Rawlinson kapta feladatul.

A két

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.