rubicon
back-button Vissza
1917. november 7.

A bolsevikok hatalmátvétele Péterváron

Szerző: Tarján M. Tamás

„Szánalmas, elszigetelt emberek, csődtömegek vagytok, a szerepetek véget ért! Menjetek oda, ahova tartoztok – a történelem szemétdombjára!” (Trockij szavai a Szovjetek Kongresszusáról kivonuló tiltakozókhoz)

1917. november 7-én győzedelmeskedett Péterváron a Lenin és Trockij vezette bolsevikok által szervezett felkelés, mely megdöntötte a Kerenszkij-féle ideiglenes kormányt, és a hatalmat a szovjetek – vagyis munkástanácsok – kezébe tette le. Miután Oroszországban ebben az időszakban még a Julián-naptár volt forgalomban – mely 13 nappal elmaradt a Gergely-naptártól –, az eseménysorozat októberi forradalom néven vonult be a történelembe. A hatalomátvételt követően a bolsevikok hamarosan kisajátították az irányítást, és egy diktatórikus rendszert építettek fel, melyet a szovjetek hálózata révén – majd egy négyéves polgárháború árán – az egész birodalomra kiterjesztettek.

Az 1917 márciusában kirobbant pétervári forradalom rövid időn belül lemondásra ösztönözte II. Miklós orosz cárt (ur. 1894-1917), a – Lvov herceg, majd Alexander Kerenszkij vezette –  ideiglenes kormány pedig egy polgári, demokratikus rendszert hívott életre, a bolsevikok azonban nem elégedtek meg ezzel az eredménnyel. A németek által Oroszországba „csempészett” Lenin – felülbírálva a marxi téziseket – hamarosan permanens forradalmat hirdetett, vagyis a demokratikus átalakulást csak az általa megteremteni kívánt szocialista berendezkedés „előszobájaként” kezelte. A bolsevikok – Lenin, Trockij, Zinovjev, Kamenyev, Buharin és Lunacsarszkij vezetésével – ilyenformán 1917 tavaszán a fennálló rend megdöntését tűzték célul, esélyeik pedig mindegyre nőttek, hiszen a világháborús szerepvállalás erőltetése – konkrétan a sikertelen Kerenszkij-offenzíva – és a gazdaság közeli összeomlása egy újabb forradalomnak kedvezett.

Leninék már az úgynevezett „júliusi napok” 500 000 fős tömegtüntetései során megpróbálták kierőszakolni a fordulatot, de a kísérlet sikertelenül végződött, Trockij egy időre börtönbe, az emigrációból tavasszal visszatért Lenin pedig – a Finn-öböl partjára – illegalitásba került. A nyár eseményei – például a Kornyilov tábornok által vezetett puccskísérlet – és az általános elégedetlenség nyomán azonban 1917 szeptemberében a bolsevikok így is igazi diadalmenetbe kezdtek az Orosz Birodalmat behálózó szovjetekben:

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.