rubicon
back-button Vissza
1917. július 25.

Halálra ítélik Mata Harit

Szerző: Tarján M. Tamás   

1917. július 25-én ítélték halálra Párizsban Mata Harit, a századforduló leghíresebb egzotikus táncosnőjét, aki szexuálisan túlfűtött fellépései nyomán szerzett világhírt. A kémkedéssel gyanúsított művésznőt a francia hatóságok 1917 februárjában vették őrizetbe, és miután bűnösnek találták, 1917 októberében ki is végezték. A személyét körülvevő titokzatosság és az 1917-es per révén ő lett minden idők legismertebb kémnője.  

Bár Mata Hari előszeretettel hangoztatta, hogy a távoli Indiából származik – sőt, egyes újságok híresztelései szerint egy szentélyben született hindu hercegnő volt – a valóságban Hollandiában látta meg a napvilágot, egy leeuwardeni kalapkészítő mester, Adam Zelle lányaként. Eredeti neve Margaretha Geertruida Zelle volt. A későbbi táncosnő gyermekévei nehéz körülmények között teltek, szülei ugyanis elváltak, 15 évesen – 1891-ben – pedig elvesztette édesanyját. Miután apja tönkrement, Margaretha egyik nagybácsijától a másikhoz került; időközben egy gyermekotthonban dolgozott, de hamarosan továbbállt, és 18 esztendősen hozzáment egy Rudolf John MacLeod nevű, skót származású gyarmati tiszthez. Férje révén a fiatalasszony hamarosan Holland Kelet-Indiába került.

A párnak két gyermeke is született, ám a házasság évek múltán zátonyra futott, mivel a férj az alkohol rabja lett, húsz évvel fiatalabb feleségét pedig rendre bántalmazta, és megalázta. Miután fiuk, John Norman meghalt, a házastársak útjai lényegében elváltak: Margaretha sokáig egy holland gyarmati tiszt szeretője volt, amikor pedig visszatértek Hollandiába, külön lakásba költözött férjétől. Házassága szenvedései elől a fiatal nő Indonéziában a helyi kultúrába, főleg a táncművészet tanulmányozásába menekült, így született meg későbbi „imázsa” és művészneve is, melyet 1905-től használt a színpadon: így lett Margarethából Mata Hari, ami annyit tesz: a hajnal szeme.  

A férjéből kiábrándult nő 1903-ban Párizsba költözött, ahol először színésznői babérokra próbált törni – sikertelenül –, majd egy festő modellje lett, hogy aztán a cirkuszban helyezkedjen el mint lovas artista. Legendás táncos karrierje csak 1905 márciusában kezdődött el, miután – még Lady MacLeod néven – egy este felléphetett a párizsi Musée Guimet színpadán. Margaretha hamarosan már mint Mata Hari táncolt végig a világot

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.