rubicon
back-button Vissza
1914. augusztus 17.

Megindul az orosz offenzíva Németország ellen

Szerző: Tarján M. Tamás

1914. augusztus 17-én indult meg a Paul von Rennenkampf és Alexander Szamszonov által vezetett 1. és 2. orosz hadsereg offenzívája Kelet-Poroszországban, melyet Hermann von Francois német tábornok váratlan ellentámadása – egy napra – megakasztott a Stallupönen mellett vívott csatában. A nyomasztó fölényben harcoló oroszok végül kudarccal fejezték be a hadjáratot, de vereségükkel mégis sikerült keresztülhúzniuk Alfred von Schlieffen német tábornok híres világháborús haditervét.

A Moltke vezérkari főnök által alkalmazott Schlieffen-terv mindössze néhány hónapos háborúval számolt, melynek legfontosabb eleme a franciák elleni gyors siker lett volna. A központi hatalmak stratégái úgy vélték, a hatalmas Orosz Birodalom mozgósítása hosszú hónapokat vesz majd igénybe, így a háború első szakaszában a Monarchia hadereje és a Prittwitz tábornok parancsnoksága alatt álló 8. hadsereg elég lesz a cári erők feltartóztatására. Moltkénak azonban csalódnia kellett, ugyanis a hadüzenet után három nappal, augusztus 4-én az oroszok már a német határ közelében mozgósítottak, Szamszonov és Rennenkampf tábornokok vezérletével két hadsereg, mintegy 360 000 katona készült a Poroszország elleni invázióra.

Ebben a helyzetben a keleti hadvezetés reménytelen helyzetbe került: a védelmi állások kiépítése a biztos halált jelentette, a visszavonulás azonban még ennél is rosszabb választás volt, a presztízs mellett ugyanis a fontos hadiipari központ, Königsberg – ma Kalinyingrád – is elveszett volna. Prittwitz tehát válságos pillanatban várta az orosz offenzívát, ami augusztus 17-én – a Mazuri-tavak két oldalán –, két oszlopban indult meg Németország felé. A 8. hadsereg első hadtestének parancsnoka, Hermann von Francois azonban a reménytelen helyzet dacára végül mégis megütközött az oroszokkal, és Stallupönen – ma Nesterov – mellett rövid időre meg is akasztotta a cári erők előrenyomulását.

A hatalmas orosz hadseregeknek a hadjárat alatt egyetlen igazi nehézségük volt: az együttműködés. Bár az északon haladó Rennenkampf ígéretesen nyomult előre a kelet-porosz területeken, már augusztus 17-én meg kellett állnia, ugyanis Szamszonov késlekedett, ezzel pedig azt kockáztatta, hogy a német főerők még az egyesülés előtt megütköznek valamelyik orosz seregtesttel. Rennenkampf előőrse, a 105. gyalogsági hadosztály azonban így is túl közel került a németek állásaihoz, Francois pedig a délután folyamán úgy ítélte meg, érdemes megtámadnia a Stallupönen közelében pihenő

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.