rubicon
back-button Vissza
1908. július 26.

Az FBI alapítása

Szerző: Tarján M. Tamás

1908. július 26-án alapították meg az egyesült államokbeli Szövetségi Nyomozóiroda, ismertebb nevén az FBI elődjét, miután Charles Joseph Bonaparte igazságügy-miniszter létrehozott egy 10 különleges ügynökből álló külön Nyomozóirodát, a BOI-t.

Hasonlóan a CIA-hoz – melynek fő profilja eredetileg a pénzhamisítás elleni küzdelem volt – az új nyomozóirodát is a gazdasági tevékenységek felügyeletére hozták létre, ugyanis az 1886-os, Indiana állam és a St. Louis&Pacific Railway Company közötti per után nyilvánvalóvá vált, hogy a meglévő jogi keretek között Washington képtelen szabályozni az államközi kereskedelmet. Bár a törvényhozás már 1887-ben biztosította a szövetségi felügyeletet, egy hatékony, független ellenőrző szerv alapítására egészen az 1908-as esztendőig kellett várni. Hosszú küzdelem után Charles Joseph Bonaparte igazságügy-miniszter – tíz egykori titkosszolgálati tisztviselő alkalmazásával – Theodore Roosevelt elnök támogatásával létrehozta a Nyomozóirodát, mely hamarosan harcba szállt az államok határain átnyúló szervezett bűnözés ellen (korábban a hasonló feladatokat felbérelt magánnyomozókkal végeztettek, de ez a gyakorlat nem bizonyult mindig szerencsésnek). Miután az ügynökök 1908. július 26-án küldték be első jelentésüket az iroda számára, ez lett az FBI születésének napja.

A szervezet későbbi szerepét alapvetően meghatározta J. Edgar Hoover érája, aki 1924 és 1972 között volt a nyomozóiroda igazgatója: Hoovernek köszönhető, hogy az FBI híres Laboratóriuma, ujjlenyomat-regisztere és az évtizedek során – sokszor jogtalanul – gyűjtött információk tömkelege révén az egyik legfontosabb titkosszolgálati szervezetté lépett elő. A BOI a húszas-harmincas évek fordulóján – a szesztilalom idején – a szervezett bűnözés elleni küzdelem legeredményesebb szervezetének bizonyult, és az alvilág olyan hírhedt alakjait kerítette kézre, mint John Dillinger, vagy „Baby Face” Nelson. Hoover alatt a BOI visszaszorította és megfigyelés alá helyezte a rasszista Ku Klux Klan tevékenységét, miközben szorgalmasan gyűjtötte az adatokat az országba érkező, baloldali szimpátiával vádolható emigránsokra is. A szervezet 1935-ben nyerte el a „federal” azaz szövetségi jelzőt, ami újfent a nyomozóiroda fontosságának vitathatatlan jele volt.

Az FBI a második világháború idején bekapcsolódott a szovjet titkosszolgálat és a „vörös veszély” elleni küzdelembe, oroszlánrésze volt a sikerrel – Moszkva

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.