rubicon
back-button Vissza
1902. május 31.

Véget ér a második búr háború

Szerző: Tarján M. Tamás

1902. május 31-én, a pretoriai békével fejeződött be a második búr háború, melynek eredményeként Nagy-Britannia annektálta a holland származású afrikai telepesek két államát, Oranje és Transvaal köztársaságokat.

A britek 1806-ban jelentek meg Afrika legdélebbi pontján, és a napóleoni háborúk zűrzavarában megszerezték Hollandia fokföldi gyarmatait. A búrok – a brit gyarmatosítók elől – a 19. század során a kontinens belső területeire vonultak vissza, és két köztársaságot alapítottak, melyeket Nagy-Britannia 1852-ben és 1854-ben ismert el. Az 1860-as évek felfedezései azonban új helyzetet teremtettek, ugyanis kiderült, hogy Oranje és Transvaal jelentős gyémánt- és aranylelőhelyekkel rendelkezik.

A britek figyelmét felkeltette a dél-afrikai államok gazdasága, ezért 1880-ban kísérletet tettek a búr területek elfoglalására, majd 1895 decemberében Leander Starr Jameson botswanai csapatai próbáltak felkelést kirobbantani a telepesek között élő honfitársaik segítségével. A durva provokáció Paulus Krüger transvaali hatalomra jutását, és a két köztársaság összefogását eredményezte, melyek együttesen mintegy 60 000 fős modern fegyveres milíciát szereltek fel.

A britek az évtized során továbbra is úgy próbáltak meg nyomást gyakorolni a búr államokra, hogy az ott dolgozó jelentős angol lakosság egyenjogúsítását követelték, amit 1899 szeptemberében Oranje és Transvaal egyes területeinek megszállásával akartak kikényszeríteni. Az elbizakodott gyarmatosítók nem számítottak háborúra, Krüger azonban ultimátumot küldött Fokvárosba, majd a megadott 48 óra lejárta után a búrok offenzívát indították a britek ellen.

Annak ellenére, hogy a brit sajtó gúnyosan kinevette a Krüger és Steyn által vezetett telepesek támadását, a valóságban a dél-afrikai gyarmat nem rendelkezett kellő erőkkel annak visszaverésére. Mivel a közvélemény jelentős katonai erők átcsoportosítását rossz néven vette volna, Lord Salisbury kormánya egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett, miközben a búrok 1899 őszén megszállták Natalt és Fokföldet, a gyarmati csapatokat pedig a jelentősebb erődökbe – pl. Kimberley, Mafeking, Ladysmith – szorították vissza. A támadók nagy létszámuk ellenére nem alkottak reguláris hadsereget, a háborúban a búrok saját fegyvereikkel, rendszeresített egyenruha nélkül küzdöttek a britek ellen, ez alól egyedül a csekély tüzérség képezett kivételt.

A telepesek stratégiai tekintetben is alulmaradtak a britekkel szemben, túlerejüket és

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.