rubicon
back-button Vissza
1900. december 3.

Futballcsapat születik Ferencvárosban

Szerző: Tarján M. Tamás

 

„Új football-egylet a fővárosban! A ferenczvárosi ifjak körében mozgalom indult meg a football-egylet iránt. Az alakuló gyűlést 1899. április 16-án este tartják az Üllői úti Gutgessel vendéglőben…” (Részlet a Sport-Világ című újság felhívásából)

1900. december 3-án alakult meg hivatalosan a Ferencvárosi Torna Club futball-szakosztálya, melyből a 20. századi magyar foci legeredményesebb és egyik legnépszerűbb csapata nőtt ki. Az FTC bajnoki címei és kupagyőzelmei mellett a nemzetközi porondon is komoly hírnevet szerzett, Albert Flórián személyében pedig egy aranylabdás játékost is adott Magyarországnak.

A Sport-Világ című budapesti lap híradása nyomán az FTC történetét egészen 1899. április 16-áig vezethetjük vissza, ezen a napon gyűltek össze ugyanis a IX. kerület sportkedvelő polgárai azzal a céllal, hogy egy klubot alapítsanak. Egyesületük, a Ferencvárosi Torna Club aztán május 3-án hivatalosan is megszületett, majd első elnöke, Springer Ferenc ügyvéd-politikus irányítása alatt gyors virágzásnak indult. Az FTC civil kezdeményezésű szervezetként jött létre, vagyis bevételeit saját magának kellett megteremtenie; Springerék az anyagi gondokat egy jótékonysági bál szervezésével próbálták megoldani, az egyesület kampánya pedig szemmel láthatóan eredményes volt, hiszen 1900 során megnyílt a klub Soroksári úti sportpályája, közben pedig egyre-másra alakultak meg az újabb szakosztályok. Ezek közül a legjelentősebb az 1900. december 3-án alapított futball-szakosztály volt, mely szurkolótábora és eredményei révén máig a Ferencvárosi Torna Club gerincét képezi.

Megalakulása után egy hónappal az FTC labdarúgócsapata csatlakozott az újonnan alapított Magyar Labdarúgó-szövetséghez, 1901 februárjában pedig a Soroksári úton le is játszotta első mérkőzését a Budapesti Torna Club ellen, melyet azonban az MLSZ – bejelentés hiányában – nem ismert el hivatalosnak. Az első ilyen meccsre áprilisig kellett várni, amikor is a Műegyetem csapata 5:3-ra győzedelmeskedett a ferencvárosi tizenegy felett. Érdekesség, hogy az FTC előbb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint a hazai csapatok ellen, hiszen a fent említett fiaskó előtt, márciusban már a bécsi Cricketert is vendégül látta, ugyanakkor a 0:9-es eredmény valószínűleg nem töltötte el büszkeséggel a klub szurkolóit.

A Ferencváros első győzelmét szintén külföldi – és ugyancsak bécsi – csapat ellen szerezte meg, miután májusban az Old

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.