rubicon
back-button Vissza
1898. szeptember 10.

Erzsébet királyné meggyilkolása

Szerző: Tarján M. Tamás

„Valami misteriósus dicsfény födi az ő alakját, mintha régen, nagyon régen élt volna egy királyné, aki minket nagyon szeretett, aki értünk sokat tett. Hogy mit tett, nem bírjuk elemezni, történetkönyvek, okmányok, krónikák nem hirdetik világosan, de az érzésekben ott él és mint bizonyosság él az a tudat, hogy ez a szent asszony örködött a nehéz órákban Magyarország fölött, hogy az ő szivéből, melyet most átvert a gyilkos tőre, fakadtak ki elsőbben azok a sugarak, melyek most elöntenek fényükkel, melegükkel.” (Mikszáth Kálmán: A királyné meghalt. Országos Hírlap, 1898. szeptember 11.)

1898. szeptember 10-én vesztette életét Genfben Erzsébet magyar királyné, miután egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista szíven szúrta őt. A világszép Sisi halála Magyarországot is mélyen megrázta, hiszen hosszú évszázadok után ő volt az első királyné, aki szeretettel és érdeklődéssel fordult nemzetünk felé.

Erzsébet 1837-ben, Bajorországban látta meg a napvilágot, édesapja Miksa József, a Wittelsbach-ház egyik oldalágának hercege volt. Miután Sisi a sorban harmadiknak született, nem számíthatott rangon felüli vőlegényre, a történelem szeszélye folytán azonban mégis Európa egyik legelőkelőbb dinasztiájába házasodott be. Sorsa 1853-ban vett új fordulatot, amikor Zsófia főhercegné nyomására a 23 esztendős Ferenc József császár (ur. 1848-1916) Bajorországba utazott, hogy feleségül kérje Miksa József legidősebb leányát, Ilonát. Az uralkodó azonban müncheni tartózkodása alatt egy másik Wittelsbach-leányba, a mindössze 16 esztendős Erzsébetbe szeretett bele, így 1854 áprilisában végül őt vezette az oltárhoz. Az újdonsült császárné entrée-ja nem sikerült túl jól, ugyanis a Hofburg köreihez képest – főleg a műveltség terén – nagyon sokat kellett még fejlődnie, közben pedig állandó megaláztatások érték őt.

Legnagyobb ellenlábasa anyósa, az igencsak akaratos asszony hírében álló Zsófia volt – róla korábban azt is mondták, hogy ő az egyetlen férfi a bécsi udvarban –, aki nap mint nap éreztette Erzsébettel alsóbbrendűségét, miközben egy szemernyi szabadságot sem hagyott menyének. A császárné már igen fiatalon, 17 évesen anyai örömök elé nézett, első két leányát, Zsófiát és Gizellát azonban zsarnokoskodó anyósa szándékosan távol tartotta tőle, nevelésüket pedig teljesen kisajátította. Sisi megbecsülése aztán még tovább romlott, mivel 1857-ben kierőszakolta, hogy

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.