rubicon
back-button Vissza
1893. március 16.

Puskás Tivadar halála

Szerző: Tarján M. Tamás

„Egy hete annak, hogy valami izgalmas inger, lázzá fokozódó kíváncsiság lepte meg Budapest közönségét. Egy rejtélyes szó jár szájról-szájra, mese – mely megvalósult, régen megírt regény, mely most kezdődik. A beszélő újság, a Telefonhírmondó ez, melyet képekben mutatunk be. […] A bécsieknek csak az fáj, hogy ez a találmány magyar és hogy Budapesten lépett először életbe. Budapest ezzel megelőzte az egész világot." (Ország-Világ, 1893.)

1893. március 16-án fejezte be kalandos életét Puskás Tivadar, a telefonközpont állítólagos, és a Telefonhírmondó vitathatatlan feltalálója.

Puskás egy elszegényedett székely nemesi família gyermekeként, Pesten született, 1844 szeptemberében. Édesapja katonás fegyelemben nevelte, majd a gimnázium után a bécsi Theresianum jogi fakultására küldte fiát, a feltaláló azonban átiratkozott a pesti Műegyetemre, miután pedig a család tönkrement, – 21 esztendősen – a Festetics családhoz szegődött tanítónak. Puskás Tivadar szorgalmát és vállalkozó szellemét mutatja, hogy egy esztendőn belül kiválóan megtanult angolul, majd a szigetországba utazott, ahol egy vasútépítő cégnél szerzett munkát. A fiatalember szerencséjére a Waring Brothers and Eckersley cég végezte a Nagyvárad és Brassó között húzódó vasútvonal építését, ahol Puskás tolmácsként és tanácsadóként tevékenykedett.

A társaság 1872-ben csődbe ment, a feltaláló azonban leleményes módon biztosította megélhetését: a következő esztendőben Bécsben tartották a világkiállítást, Puskás Tivadar pedig meglévő vagyonából utazási irodát nyitott, ahol kedvezményes vonatjegyek és belépők árusításával komoly haszonra tett szert. A fiatalember a szerzett tőkével 1874-ben az Újvilágba hajózott, és Arizonában aranyásásba kezdett, ám nyughatatlan lelke Amerikában sem hagyta őt nyugodni. Jóllehet, ércben gazdag földterületet birtokolt, előbb Chicagóba, majd – egy ígéretes, ámde csalásnak bizonyuló találmány nyomában – Philadelphiába utazott, így az aranyásásból származó igazi haszonról lemaradt.

Puskás emiatt úgy döntött, visszatér Európába, ám sem Londonban, sem Brüsszelben nem sikerült támogatókat találnia az általa megálmodott távíróközpont megépítéséhez. Miután értesült arról, hogy Alexander Graham Bell szabadalmaztatta a telefont, belátta, hogy tervének nincs jövője, ezzel egy időben azonban a távbeszélőben rejlő lehetőségre is felfigyelt, ezért ismét átkelt az

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.