rubicon
back-button Vissza
1893. augusztus 6.

A Korinthoszi-csatorna megnyitása

Szerző: Tarján M. Tamás

1893. augusztus 6-án avatta fel I. György görög király (ur. 1863-1913) és Olga királyné a Korinthoszi-csatornát. A vízi útvonal – a Korinthoszi-öblöt a Száróni-öböllel összekötve – mintegy hét kilométer hosszan szelte át a Korinthoszi-földszorost – az Isztmoszt –, tehát a Peloponnészoszi-félszigetet gyakorlatilag leválasztotta a kontinenstől.

A Korinthoszi-csatorna megépítésének gondolata már az ókori türannoszok és császárok fejében is megfordult, de az ásással járó rengeteg munka többnyire meghaladta az erejüket. Először Korinthosz híres türannosza, a Kr. e. 7. században élt Periandrosz tett kísérletet a földszoros átvágására, de végül beérte a Diolkosz megépítésével; ez egy szárazföldi pálya volt, ahol – állati erő segítségével – a hajókat az egyik öbölből a másikba vontatták át.

Bár a Korinthoszi-földszoros áttörése az ókori görög filozófusoknál a hiábavaló őrültség szinonimája volt, a grandiózus építkezéssel a római időkben is sokan megpróbálkoztak: Caesar és Caligula (ur. 37-41) még csak tervbe vették a csatorna megépítését, Nero (ur. 54-68)azonban már a gyakorlati megvalósítás stádiumáig is eljutott. A császár 6000 rabszolgát küldött az Isztmoszra, de halála után a munkálatok félbeszakadtak, és a csatorna ötlete egészen a 19. századig feledésbe merült.

A tervek a független görög állam születésével, 1830 után kerültek újra elő, amikor Joannisz Kapodisztriasz, a sikeres szabadságharc vezetője, megkeresett egy francia társaságot az építkezés ötletével. Bár Kapodisztriaszt még eltántorította a 40 millió frankos árajánlat, a 19. század második felében, a Szuezi-csatorna 1869-es átadását követően, már azok bizonyultak erősebbnek, akik a várható kereskedelmi haszon és a nemzeti büszkeség demonstrálása érdekében az átjáró megépítését szorgalmazták.

A görög parlament 1881-ben törvényt fogadott el a csatorna létrehozásáról, a következő évben pedig megalakult egy francia többségű nemzetközi részvénytársaság, mely mintegy 30 millió frank alaptőkével neki is vágott az építkezésnek. A Korinthoszi-csatorna magyar vonatkozással is bír, ugyanis a társaság vezetője az egykori emigráns szabadságharcos Türr István volt; az ő nevéhez fűződött egyébként a vízi útvonal építési terve is. A munkálatok 1882. április 23-án kezdődtek meg, és – a kezdeti tervekkel ellentétben – végül 11 évig tartottak.

A Korinthoszi-csatorna

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.