rubicon
back-button Vissza
1890. szeptember 15.

Agatha Christie születése

Szerző: Tarján M. Tamás

„Poirot, a tökéletes egoista nem szerette volna, ha (ki)oktatják saját mesterségében, vagy hogy egy élemedett vénkisasszony tegyen neki javaslatokat.” (Agatha Christie arról, miért nem szerepelt soha Poirot és Miss Marple ugyanabban a történetben)

1890. szeptember 15-én született Agatha Christie brit írónő, a világ egyik legismertebb krimiszerzője, aki pályafutása során olyan legendás nyomozók figuráját álmodta meg, mint Hercule Poirot, vagy Miss Marple. A brit hölgy, aki bűnügyi regényei és novellái mellett a romantikus műfajban is alkotott, egyike a világ legtöbbet olvasott szerzőinek, ugyanis műveit az elmúlt 90 évben – több mint 100 nyelven – körülbelül 300 millió példányban értékesítették.

Agatha Christie a dél-angliai tengerparton fekvő Torquay városában, Agatha Mary Clarissa Miller néven látta meg a napvilágot. Miután édesapja súlyos tüdőbetegségben szenvedett, a család Agatha gyermekkorának jelentős részét Franciaországban töltötte, ahol a kislány megtanult zongorázni, sőt, egy időben operaénekesi karrierre készült. A dél-európai levegő azonban nem hozott gyógyulást a családfő számára, így Millerék az 1900-as évek elején visszatértek Angliába, majd az édesapa 1902-ben meghalt. Az írónő ezután tíz évig – mint a legfiatalabb gyermek – édesanyjával élt, 22 esztendősen azonban megismerkedett Archibald Christie pilótával, aki 1914-ben oltár elé is vezette őt. A párnak később egy leánygyermeke született. Időközben kirobbant az első világháború, az újdonsült férjet a frontra vezényelték, Agatha pedig – mint nővér – a torquayi kórházba került.

A fiatalasszonyt aztán idővel egy laboratóriumban alkalmazták, ahol – a nap mint nap látott gyógyszerek és mérgek nyomán – fantáziájában megszületett egy furfangos gyilkosság története, ahol a rejtélyt egy kopaszodó, finomkodó, modoros, bajszos úriember oldotta meg; ő volt Hercule Poirot, akit az írónő még 1920 során rajzolt meg. A történet szerencsére nem csak múló gondolat maradt, a fiatalasszony ugyanis 1920-ban rászánta magát az írásra, és papírra vetette A titkozatos stylesi eset című bűnügyi regényt. Az első könyv – a későbbiekhez képest – még szerény sikereket aratott, mindenesetre ennek megírása után Agatha szinte ontotta magából a hasonló történeteket, melyek közül az első öt terjesztési jogát egy szemfüles kiadó regényenként mindössze 25 fontért szerezte meg.

Az 1926-os esztendő aztán

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.