rubicon
back-button Vissza
1883. augusztus 27.

A Krakatau vulkán kitörése

Szerző: Tarján M. Tamás

„Csodálkozva néztem Krakatau szigetét, mely első szumátrai utam idején még teljesen zöld és fákkal borított volt, most viszont üszkösen és kopáran tárult a szemünk elé […] És amikor megkérdeztem a hajó kapitányát, hogy a fent említett sziget vulkánja mikor tört ki, azt mondta nekem, hogy ez 1680 májusában történt. […] Egy habkövet is mutatott, mely akkora volt, mint az ökle.” (Johann Wilhelm Vogel holland bányamérnök naplójából, 1681)

1883. augusztus 27-én robbant fel az indonéz szigetvilágban található Krakatau vulkán, mely kitörésével az emberiség történetének egyik legszörnyűbb természeti katasztrófáját idézte elő.

Krakatau helyét – az Égei-tengeren található Thérához hasonlóan – ma már csak a detonáció után megmaradt „szilánkok” jelzik: a néhai sziget a Jávát és Szumátrát elválasztó Szunda-szorosban feküdt, és a gyakori vulkánkitörések miatt egészen pusztulásáig lakatlan maradt. A tűzhányó 1611-ben, holland felfedezők révén került fel az európai térképekre, „élete” pedig úgyszólván a gyarmatosítók előtt zajlott, hiszen a tengerszoros a gazdag indonéz szigetvilág egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonala lett. Ennek következtében a térségben hajózó tengerészek az 1883. évi kitörés esetében is idejekorán tudomást szereztek a közelgő veszélyről, ugyanis a Krakatau kúpja felett már a katasztrófa előtt három hónappal, 1883 májusában több kilométer magas füstoszlop jelent meg.

A tűzhányó aktivitása néhány hét után csökkent, ám június közepén a holland gyarmati tisztviselők ismét arról kaptak jelentést, hogy a kürtő ontja magából a vulkáni hamut, az egyre erősödő földrengések pedig napról napra valószínűbbé tették, hogy a Krakatau – 200 év után – hamarosan újra kitör majd. A kataklizma augusztus 26-án délután kezdődött: a tűzhányó – sűrű robbanások közepette – forró habkövet, lávát és vulkáni hamut okádott magából, és szökőárt idézett elő az indonéz partvidéken, ám a következő napon kiderült, hogy mindez egy sokkal szörnyűbb katasztrófa előjátéka volt. A „valódi” kitörés augusztus 27-én reggel fél 6 és délelőtt 11 óra között zajlott, amikor négy nagyobb detonáció során a Krakatau-sziget kétharmada és a vulkáni kúp gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

Az utolsó robbanás, mely becslések szerint 5 köbkilométernyi vulkáni törmeléket és hamut juttatott a légkörbe, 200 megatonna TNT erejével ért fel, és négyszer nagyobb volt annál

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.