rubicon
back-button Vissza
1882. április 3.

Meggyilkolják Jesse James rablóvezért

Szerző: Tarján M. Tamás

1882. április 3-án missouri otthonában hátba lőtték Jesse Jamest, Amerika egyik leghírhedtebb banditáját.

James 1847-ben született egy baptista lelkész idősebb gyermekeként, apja még gyermekkorában meghalt. A farmot megörökölő Jesse és Frank James az amerikai polgárháború idején déli szabadcsapatok kötelékében „harcolt”, a 17 évesen tűzkeresztségen áteső Jesse és társai gyakorlatilag fosztogattak és rajtaütéseket hajtottak végre az unió államainak területén. A háború észak győzelmével ért véget, Jamesék ekkor unokatestvéreikkel társulva rablóbandát hoztak létre, kamatoztatva addigi katonai tapasztalataikat.

Első rablásukat 1866-ban hajtották végre, mintegy 60 000 dollárnyi zsákmányt szerezve, aztán az évek során feltűntek Iowában, Kansasban, Illinois-ban, észak-dél irányban végigportyázva a Mississippi és mellékfolyóinak vidékét. A James-banda feltűnt bankokban, piacokon, majd a legnagyobb zsákmánnyal kecsegtető vonatrablásokra specializálódott, állítólag a chicagói portyán 100 000 dollárnyi készpénzt és aranyrudat kaparintva meg.

A hatóságok tehetetlenek voltak a banditákkal szemben. Kézre kerítésüket leginkább a bankárok és vasúttársaságok szorgalmazták, a Pinkerton Ügynökséget bízva meg a feladattal, mely többek között a polgárháborús unió titkosszolgálatát is megszervezte annak idején. Délen azonban ellenségesen fogadták az ügynököket, akik egy Jesse James elleni sikertelen merénylet után (pokolgépet hajítottak anyja házába) menekülni kényszerültek. A James-banda sem kerülhette el azonban a hasonló bűnszervezetek sorsát, 1876 során Minnesotában egy egész település férfilakosságával kerültek szembe, akik a csapat nagy részét megölték vagy elfogták.

Jesse öccsével együtt bujkálni kényszerült, élete hátralévő éveiben hajtóvadászat folyt ellene. Fejére 10 000 dolláros vérdíjat tűztek, ami újjászervezett bandájának egyik tagját is árulásra csábította: Robert Ford titokban megegyezett a missouri hatóságokkal, majd napokig várt arra, hogy vezére fegyvertelen legyen. A megfelelő alkalom 1882. április 3-án jött el, amikor a rabló egy képet törölgetett házában, ekkor Ford többször hátba lőtte őt.

Annak ellenére, hogy Jesse James egész Amerika egyik legrettegettebb banditája volt, és kezéhez rengeteg vér tapadt, meggyilkolása mégsem vetett jó fényt sem Fordra, sem megbízóira. A későbbi időkben a rabló alakja a magyar betyároknál tapasztalható romantikus metamorfózison ment keresztül, számos alkotás készült, amely a szegények barátjaként, egyfajta amerikai Robin Hoodként ábrázolta őt, főleg délen, ahol a polgárháborús szembenállás még hosszú ideig megmaradt a lakosság tudatában.