rubicon
back-button Vissza
1876. június 25.

Custer veresége Little Bighornnál

Szerző: Tarján M. Tamás

1876. június 25-én vívták George Armstrong Custer alezredes csapatai a végzetes Little Bighorn melletti ütközetet, mely során az Ülő Bika és őrült Ló vezette sziú törzsszövetség megsemmisítő vereséget mért a könnyelmű amerikaiakra.

Az Egyesült Államok a polgárháború viharai után ismét hozzákezdett az unió és a Csendes-óceán között elterülő területet pacifikálásához, amit új államok létrehozásával vélt megvalósíthatónak. Mindez persze nem ment egyszerűen, hiszen a Sziklás-hegységbe visszaszorított sziú és dakota törzsek nem akarták feladni otthonaikat, és ekkor már menekülési lehetőségeik is elfogytak. Az amerikai kormány ezekben az években számos egyezményt kötött az indiánokkal, melyeket erőfölényének megfelelően addig tartott be, míg érdeke mást nem diktált. Az 1876-os háború például úgy robbant ki, hogy a Custer által felügyelt montanai vasútépítés során aranyat találtak az indiánok által szent helyként tisztelt Black Hills környékén.

Grant kormánya ugyan korábban garantálta Ülő Bika sziú törzsfőnök számára a terület birtokjogát, de az aranyláz hírére beáramló bányászok és az indiánok konfliktusában végül mégis az előbbi fél mellé állt. Rezervátumot jelöltek ki az indiánok számára, ahol azok gyakorlatilag fogolyként tengethették életüket. E bánásmód miatt 1875 során a lakota, csejenn és sziú törzsek szövetséget kötöttek, majd Ülő Bika és őrült Ló vezetésével fegyveres ellenállásba kezdtek az amerikaiak ellen, akik 1876-ban expedíciót indítottak a Black Hills hegyei közé.

Custer, az egykori polgárháborús hős kis híján lemaradt erről a hadjáratról, ugyanis 1876 tavaszán Washingtonban járt, ahol – éppen az indiánok pártját fogva – leleplezte a nyugati területeken zajló korrupciót. Grant nem fogadta túl szívélyesen a nagyravágyó alezredest – aki állítólag elnöki ambíciókat is dédelgetett – és mivel vallomása sértette köreit, szolgálaton kívül helyezte Custert, és csak a közfelháborodás miatt vonta vissza döntését. Montanában ekkor már Alfred Terry vezetésével útra készen állt a Black Hillsben gyülekező indiánok elleni expedíciós sereg, de az időjárás miatt indulását folyamatosan halogatták. A nagyravágyó Custer mérhetetlen szerencsének tartotta, hogy éppen időben érkezett vissza Washingtonból ahhoz, hogy átvehesse egy lovas hadtest vezetését. Később ez a szerencse az alezredes életébe került.

A sziú háború egyébként a többi csapatvezető számára sem termett sok babért, akik Custerhez

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.