rubicon
back-button Vissza
1872. november 26.

A nagy vadnyugati gyémántcsalás leleplezése

Szerző: Tarján M. Tamás

„Korunk leghatalmasabb és legarcátlanabb átverése.” (San Francisco Chronicle, 1872.)

1872. november 26-án leplezte le Clarence King geológus az ún. „nagy gyémántcsalást”, melynek kitervelői, Philip Arnold és John Slack hamis lelőhelyükkel két éven keresztül vezették orruknál fogva az amerikai üzleti élet legbefolyásosabb pénzembereit.

Az 1848-ban kezdődő kaliforniai aranyláz új korszakot nyitott az Egyesült Államok történetében, ugyanis a Csendes-óceán partvidékén felfedezett nemesfémlelőhelyek befektetők és szerencsevadászok ezreit vonzották a javarészt még feltérképezés előtt álló nyugati területekre. Miután ezek a vállalkozók 1859-ben, az ezüstben bővelkedő Nevada államban újabb dúsgazdag bányákat nyitottak meg, az amerikaiak körében egyfajta csodaváró hangulat uralkodott el; a közvélemény meg volt győződve róla, hogy a nyugaton húzódó Sziklás-hegységben még rengeteg kincs vár kiaknázásra. Ez az általános hiedelem aztán kiváló vagyonszerzési lehetőséget teremtett a – bűnözőkben egyébként is „bővelkedő” – Vadnyugat szélhámosai számára, akik az 1850-es évektől hamis lelőhelyekkel igyekeztek kicsalni a gyanútlan befektetők pénzét.

Ezek a csalók elsősorban aranyban és ezüstben „utaztak”, az újkori amerikai történelem legnagyobb svindlerei azonban az 1870-es évek elején mélyebben a zsebükbe nyúltak, és két esztendőn keresztül egy gyémántbánya ábrándképével tették lóvá az Egyesült Államok legbefolyásosabb vállalkozóit. A terv – melyet a dél-afrikai gyémántlelőhelyek felfedezésének híre inspirálhatott – egy Kentuckyból származó férfi, Philip Arnold fejéből pattant ki, aki – ún. „49-esként” – értékes, ám keserű tapasztalatokat szerzett a kincskeresésről a kaliforniai aranyláz idején. Arnold két évtizedes vadnyugati pályafutása alatt komoly szakértelemre tett szert a bányászatban, és a nagy csalás előtt – könyvelőként – a Diamond Drill Co. fúrókészítő vállalatnál állt alkalmazásban. Vélhetően ennél a cégnél tette rá a kezét azokra a gyémántokra, melyek később „alaptőkéül” szolgáltak az unokatestvérével, John Slackkel közösen indított törvénytelen vállalkozásban.

A két férfi zseniálisan kidolgozott, szinte tökéletes tervvel kezdte meg San Franciscó-i „üzleti tevékenységét.” Arnold és Slack 1870 novemberében, egy sötét éjszakán felkereste a város egyik legbefolyásosabb pénzemberének, George D.

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.