rubicon
back-button Vissza
1863. november 19.

Lincoln megtartja gettysburgi beszédét

Szerző: Tarján M. Tamás

„Mi, akik itt állunk, szenteljük magunkat inkább a reánk váró komoly feladatnak: e dicső halottak példája erősítse bennünk az odaadást az ügy iránt, melyért ők a legvégső áldozatot is meghozták; mondjuk ki eltökélt szándékkal, hogy haláluk nem volt hiábavaló; hogy Isten segedelmével e nemzet a szabadság jegyében újjászületik, s hogy a nép kormányzata, a nép által és nép érdekében létrejött kormányzat nem fog eltűnni a föld színéről!”

(Részlet a gettysburgi beszédből)

1863. november 19-én, a gettysburgi ütközetben elesett katonák temetőjének felszentelésekor mondta el leghíresebb beszédét Abraham Lincoln amerikai elnök, aki a pulpituson az általános jogegyenlőség és szabadság kivívását hirdette meg polgárháborús célként az Unió számára. A néhány perces – mindössze 272 szóból álló – szónoklatot a sajtó egy része vitriolos kritikával fogadta, Lincoln szavai azonban utóbb alkalmasnak bizonyultak a két és fél évnyi küzdelemben kimerült északi társadalom mozgósítására. A gettysburgi beszéd döntően hozzájárult a déli Konföderációval szemben kivívott győzelemhez, és a későbbi generációk politikusait is megihlette, szerte a világon.

1863 – A fordulat éve

Mint ismeretes, az amerikai polgárháború legvéresebb ütközetét 1863 júliusában, a Pennsylvania államban található Gettysburg mellett vívták meg George G. Meade tábornok uniós erői a Robert E. Lee tábornok által vezetett konföderációs csapatok ellen. A három napig tartó – északi diadallal záruló – összecsapás mindkét oldalon szörnyű véráldozatot követelt: a csatamezőn összesen mintegy nyolcezren maradtak holtan, a sérülteket, eltűnteket és foglyokat is számításba véve pedig Meade katonáinak negyedét, míg Lee seregének harmadát veszítette el.

Gettysburgi kudarca miatt a déli hadvezér arra kényszerült, hogy félbeszakítsa a Shenandoah folyó völgyében indított – Philadelphia elfoglalását célzó – hadjáratát, és miután a Konföderációt a következő napokban a déli hadszíntéren, Vicksburg erődjének kapitulációjával újabb csapás érte, úgy tűnt, a polgárháború fordulóponthoz érkezett. Július elején aratott sikerei révén az Unió valóban felülkerekedni látszott, Lee váratlan októberi támadása és Meade eredménytelen ellenoffenzívája azonban azt is megmutatta, hogy a végső győzelem még rengeteg erőfeszítést igényel az északiak részéről. Ebben a helyzetben az elnökre,

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.