rubicon
back-button Vissza
1861. március 4.

Abraham Lincoln elnök beiktatása

Szerző: Tarján M. Tamás

„Elégedetlen honfitársaim, nem az én kezemben, hanem a tiétekben nyugszik a polgárháború sorsdöntő kérdése. A kormányzat nem fog rátok támadni. Nem tudtok konfliktust kezdeni anélkül, hogy ti lennétek az agresszorok. Nem esküdtetek fel a kormányzat elpusztítására, míg nekem le kell tennem a legünnepélyesebb esküt, hogy megőrzöm és megvédem azt.” (Részlet Abraham Lincoln 1861. március 4-i beiktatási beszédéből)

1861. március 4-én tartották Abraham Lincoln amerikai elnök beiktatását, akinek hatalomba lépése után alig egy hónappal véres polgárháború robbant ki az Unió és a déli államok által létrehozott Konföderáció között.

Bár Abraham Lincolnt az amerikai történészek az Egyesült Államok három legjelentősebb elnöke között tartják számon, életútját egyáltalán nem a „George Washington-féle modell” alapján kell elképzelnünk, hiszen Lincoln nagyon hosszú utat tett meg, mire a nagypolitika élvonalába került. Az elnök édesapja egy Kentuckyban élő tehetős, ám eléggé műveletlen földbirtokos volt, aki egy birtokvita következtében az 1810-es években Indianába, majd 1830-ban Illinois-ba költözött át. Abraham Lincoln tehát fiatalkorát az akkor még „vadnyugatnak” számító Középnyugaton, vadászattal, favágással és egyéb, a pionírokra jellemző munkával töltötte. A politikus csupán 18 hónapig járt iskolába, ám autodidakta módon a későbbi években széles körű tudást és műveltséget szerzett.

Lincoln 22 esztendős korában, 1831-ben aztán megelégelte édesapja vándor életmódját, és úgy döntött, önálló életet kezd: a Mississippi folyó partján fekvő New Salemben telepedett le, ahol először egy kereskedő szolgálatába szegődött, majd révészként és bolttulajdonosként próbálta biztosítani megélhetését. A későbbi elnök az illinois-i milícia tagjaként részt vett az 1832-ben vívott, Fekete Sólyom szauk törzsfőnökről elnevezett háborúban, amiért később Iowában földbirtokot kapott. Lincoln az 1830-as években megházasodott, másodszori próbálkozásra bekerült Illinois állam törvényhozásába, 1837-ben pedig megnyitotta springfieldi ügyvédi irodáját, mely a későbbi elnök autodidakta tanulmányai ellenére igen sikeresen működött.

Lincoln – családi hagyományai folytán is – kezdettől fogva a rabszolgaság eltörlése és a földdel nem rendelkező fehér férfiak szavazati jogának megadása érdekében szállt síkra, hosszú ideig azonban nem tudott kiemelkedni az

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.