rubicon
back-button Vissza
1854. október 20.

Arthur Rimbaud születése

Szerző: Tarján M. Tamás 

„A Költő azzal válik látnokká, hogy hosszú, roppant, meggondolt munkával összevarrja összes érzékeit. A szeretet és őrület minden formáját; megkeresi önmagát, kimer magából minden mérget, és csak azok sűrített lényegét tartja meg magának.” (Arthur Rimbaud)

1854. október 20-án született az északkelet-franciaországi Charleville városában Arthur Rimbaud, a 19. század második felében kibontakozó szimbolista költészet egyik legjelentősebb úttörője. Rimbaud, aki többek között A részeg hajó, az Egy évad a pokolban és a Napfény és hús című költeményeivel szerzett világhírt, páratlan üstököse volt a világirodalomnak, hiszen művészi pályafutását már 20 esztendős kora előtt befejezte.

Rimbaud korán érő és meglehetősen önfejű gyermek volt, amit részben megmagyaráz, hogy alig tíz esztendős korában katonatiszt édesapja váratlanul elhagyta a családot. A fiú tanulmányai során messze kiemelkedett iskolatársai közül, eközben pedig nem mindennapi írói tehetségről tett tanúságot: még be sem töltötte 15. életévét, de már hibátlan latin versekkel jelentkezett, majd olyan remekművek születtek tollából, mint az Ofélia, az Élmény, vagy a Napfény és hús. Egy évvel később Rimbaud-nak Az első este című költeménye már egy folyóirat hasábjain is megjelenhetett, az 1870-es francia-porosz háborúval kirobbanó zűrzavar pedig arra ösztökélte a költőt, hogy belevesse magát az élet sűrűjébe.

A fiatalember elszökött otthonról, Párizsban azonban börtönbe került, mivel jegy nélkül utazott a fővárosba tartó vonaton; szabadulásáért egyik tanára járt közben, az ifjú költő azonban csakhamar ismét útra kelt, és Brüsszelben, majd 1871 februárjában újra Párizsban kóborolt. Rimbaud-ra komoly hatást gyakorolt a március 28-án kikiáltott kommün szellemisége, sok időt töltött Proudhon, Babeuf és Saint-Simon műveinek tanulmányozásával, később pedig egy kommunista alkotmánytervezetet is készített. Az 1871-es év második felében Rimbaud a párizsi művészek világába is beléphetett, A részeg hajó című versének elolvasása után ugyanis Paul Verlaine, a szimbolizmus másik – már jóval idősebb – zseniális költője Párizsba hívta az akkor 17 éves fiatalembert, sőt, még útiköltségét is biztosította.

A fővárosban az ifjú Rimbaud költészete kiteljesedett, szinte ontotta magából a szonetteket, ezzel együtt azonban még a csavargásnál is botrányosabb életformába kezdett: a kommün bukása miatt kiábránduló,

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.