rubicon
back-button Vissza
1849. április 26.

A komáromi csata

Szerző: Tarján M. Tamás

1849. április 26-án vívták meg a Görgei, Klapka és Damjanich vezette honvédcsapatok a dicsőséges tavaszi hadjárat részeként az első komáromi, másnéven komárom-szőnyi ütközetet, melyben győzelmet arattak a Schlik tábornok vezette osztrák seregek ellen.

A kápolnai vereség (1849. február 25-26.) után leváltott Dembinszki fővezér helyére március 1-jén Vetter Antal, majd március 31-én a szabadságharc egyik legtehetségesebb magyar stratégája, Görgei Artúr került, aki a fő hadszíntéren merész hadjáratot szervezett Windisch-Grätz legyőzésére. Az új fővezér egy átkaroló hadművelettel akarta bekeríteni a császáriakat, vagyis a Hatvannál állomásozó osztrák erők ellen egy főseregnek álcázott csapatot küldött, miközben a Jászságban végrehajtott manőverrel a valódi főerők bekerítették volna Windisch-Grätzet.

A terv kockázatos volt, hiszen amennyiben a csel kiderült, az osztrákok elsöpörhették a Pöltenberg és Gáspár András által vezetett csapatokat és megindulhattak Debrecen felé. Schlik sötétben tapogatózó felderítő csapatai április 1-jén Hatvannál beleütköztek a Pöltenbergék vezette VII. hadseregbe, majd április 4-én Tápióbicskénél vívott Klapka fordulatos csatát Jellasiccsal, amit Damjanich közbelépése mentett meg. Bár Isaszegnél április 6-án a honvédseregek újabb győzelmet arattak, a bekerítő hadművelet nem járt sikerrel, csak azt sikerült elérni, hogy a császári seregek hosszú arcvonalon Pest és Buda védelmére rendezkedtek be, széttagolva ezzel erőiket.

Görgei április 7-én közreadott második terve sokban emlékeztetett az egy héttel korábbira, ugyanis ismét a császári erők bekerítését akarta elérni, kihasználva, hogy Windisch-Grätz a fővárosnál számít a magyar támadásra. A fővezér ismét hasonló csellel operált, ezúttal Kmety tábornokot bízva meg a Pest környéki elterelő hadműveletekkel, mialatt a fősereg feladatául a császáriak északról való átkarolását szabta meg. A hadjárat második szakaszának hadmozdulatai április 10-én kezdődtek, amikor a császári fővezér harcokba bonyolódott a Kmety-féle csapatokkal. A sikernek fontos része volt, hogy a váratlan ütközetek nyomán az osztrákok még mindig nem rendelkeztek információval a magyar fősereg nagyságát illetően.

Közben a Görgei vezette hadak 10-én elfoglalták Vácot, majd április 19-én győzelmet arattak Nagysallónál. Görgei Ármin felszabadította az őrizetlenül hagyott bányavárosokat, közben a fősereg felmentette az 1848 decembere óta ostromlott Komárom várát. A sorozatos kudarcok

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.