rubicon
back-button Vissza
1848. augusztus 5.

Az első Kossuth-bankók forgalomba bocsátása

Szerző: Tarján M. Tamás

„Nehogy tehát […] saját pénzjegyeink ezüst alapja rosszakaratúlag csökkentessék, közhírré tétetik, hogy az ezennel forgalomba tett kétforintos magyar pénzjegyek a Pesti Magyar Kereskedelmi Banknál ezüstpénzre akármikor felváltatnak […] Ameddig azonban a bécsi bankjegyek beváltása iránti megszorítás tart, a beváltás itt is egy-egy személynél egyszerre csak egy kétforintos pénzjegyre szoríttassék.”

(Részlet Kossuth Lajos 1848. augusztus 5-én kiadott hirdetményéből)

1848. augusztus 5-én hirdette ki Kossuth Lajos pénzügyminiszter, hogy a Batthyány-kormány a Magyarországot sújtó pénzhiány leküzdése és az anyagi ügyletek egyszerűbb intézése érdekében papír alapú fizetőeszközt vezet be. Az ekkor kibocsátott 2 forintos bankjegyek még biztos fedezet mellett kerültek be a gazdaság véráramába, az állami költségvetés terhei – melyek a szabadságharc kirobbanása után tovább súlyosbodtak – azonban hamarosan a bankóprés ismételt beindítását és magasabb címletek kiadását követelték meg. A népnyelvben Kossuth-bankóként meghonosodó fizetőeszköz a magyar állam első papírpénze volt, amely – a függetlenség szimbólumaként – eszmei értékét a pénzügyi folyamatoktól függetlenül megőrizte.

 

A papírpénz születése

Papír alapú fizetőeszközt legelőször a 7. században, a Tang-kori Kínában vezettek be annak érdekében, hogy a nagy értékű ügyleteket lebonyolító kereskedőket megkíméljék a hatalmas mennyiségű fémpénz nehézkes és kockázatos szállításának terhétől; az első „bankjegyek” tehát inkább váltókként szolgáltak, melyek tulajdonosukat egy meghatározott összeg átvételére jogosították fel. Az évszázadok során a távol-keleti birodalomban a papírpénz hétköznapi használata is elterjedt. Kibocsátását a császárok az általuk birtokolt pénznyomtatási monopólium révén szabályozták, és – Marco Polo beszámolója szerint – a Kínát egyesítő Kubiláj nagykán (ur. 1260–1294) korában ezen fizetőeszköz értékét már – a mongol uralom alatt álló ázsiai területek egészén – állami garancia biztosította.

Az érett középkorban, a távolsági kereskedelem felvirágzásának köszönhetően Európában is elterjedt a kézzel írott váltók és kötelezvények használata, a papírpénz mindennapokban történő alkalmazására azonban csupán a 17. századtól került sor. Az első modern bankókat 1661-ben, Svédországban bocsátották

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.